Uppåt för S i opinionen i december

3:29 min

Socialdemokraterna får för första gången sedan oktober 2017 över 30 procent av väljarsympatierna i Svensk väljaropinion för december, den sammanvägning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

Socialdemokraterna ökar med 0,9 procentenheter till 30,2 procent i sammanvägningen för december. Inte sedan i oktober förra året har S tangerat 30-procentstrecket och man får gå tillbaka till februari 2015 för att hitta en högre siffra för väljarstödet. Då fick Socialdemokraterna 30,9 procent i Kantar Sifos sammanvägning.

Så här förklarar partisekreteraren Lena Rådström Baastad uppgången.

– Vi har sett en ökning ända sedan sommaren, när vi verkligen började visa en politik för hur vi ville bygga ett starkare samhälle. Jag tror också att det har varit en höst där väljarna uppskattat Stefan Löfvens tydliga ledarskap och också en tydlighet i att det är samma budskap, samma sak som gäller före valet som efter valet, säger hon.

Moderaterna ökar med 0,2 procentenheter till 18,6 procent. Men det är fortfarande sämre än valresultatet på 19,8 procent.

Även Kristdemokraterna ökar och har vänt tillbakagången i förhållande till valresultatet till en uppgång. I december månads sammanvägning får KD 6,8 procent - en halv procentenhet mer än i riksdagsvalet.

Skillnaderna mellan blocken har ökat under hösten. I valresultatet skilde det bara en halv procentenhet mellan Allianspartierna och det rödgröna regeringsunderlaget, 40,2 respektive 40,7 procent.

Skillnaden har nu vuxit till 4,8 procentenheter, där Alliansen backat till 37,3 procent medan de rödgröna ökat till 42,1 procent.

Liberalerna och Centerpartiet, de två partier som haft överläggningar med Socialdemokraterna om ett blocköverskridande samarbete, belönas inte av väljarkåren för detta.

Sämst går det för Liberalerna som nu är nere vid riksdagsspärren på 4 procent, en successiv tillbakagång under hösten, från de 5,5 procent som Liberalerna fick i riksdagsvalet.

Centerpartiet ökade inledningsvis under hösten i förhållande till sitt valresultat på 8,6 procent men backar nu från 9 procent förra månaden till 7,9 procent i december.

Men varför går det så dåligt för de partier som öppnat för ett samarbete med Socialdemokraterna, samtidigt som det går så bra för S?

– Jag tror att det politiska landskapet, som det är just nu, är svårtolkat även för väljare också. Det finns en längtan efter att få en handlingskraftig regering på plats, och det hoppas vi också att vi kan få. Sverige behöver mera samarbete, vi behöver bryta blockpolitiken, men jag tror att det är svårtolkat för väljarna också, säger Lena Rådström Baastad.

Sverigedemokraterna ligger, liksom förra månaden, på 19,5 procent. Det är två procentenheter över resultatet i valet.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet noterar i princip oförändrat väljarstöd i förhållande till förra månadens sammanställning. De ligger båda ett tiondels procentenheter under valresultatet, vilket för Miljöpartiets del innebär att man fortsätter närma sig riksdagsspärren, med 4,1 procent som decembernotering.

Vänsterpartiet får betryggande 7,8 procent.