Hyllade filmen "Green Book" blir en kletig moralism

2:37 min

Den har blivit flerfaldigt Golden Globe-nominerade "Green Book" tippas bli en film att räkna med på Oscarsgalan. Men vår kritiker Lisa Bergström är inte lika övertygad.

Tony Lip är en buse till dörrvakt, ja eller utkastare, som gärna använder näven i stället för ord. Och när klubben han jobbar för stänger för renovering så behöver han ett nytt uppdrag.

Han blir chaufför åt Don Shirley. En känd klassisk pianist som ska på en turné i södra USA. Det är 60-tal. Rasismen är uttalad och farlig och i handen får chauffören en grön bok. Där finns tips om hur svarta ska resa i de södra delarna av USA för att inte få det allt för problematiskt. En guidebok över var Don Shirley får bo och äta.

Det här har hänt. Filmen är byggd på Don Shirleys anhörigas vittnesmål. 
Och det känns på djupet när Don Shirley får spela på olika tjusiga ställen, men inte använda deras toalett eftersom han är svart.

Filmen är en bild av ett delat samhälle i förändring. Klass. Rasism. Där maktförhållanden mellan de två resenärerna omprövas beroende på situation. Musikern gör busen Tony sofistikerad. Busen får pianisten att äta friterad kyckling.

De scener som är bra bärs av Mahershala Ali, som spelar Don Shirley. 
Men Viggo Mortensen som gör busen Tony har en märklig italiensk brytning och en konstig lösmage. 

Och när "Dum dummare"-regissören Peter Farrelly gör Tony Lip nästan till en schablonbuse, en tjock, matglad italienare, en korkad kärleks-analfabet och ful "Soprano," blir filmen platt.

Och Tony Lip och hans familj står i vägen för vad som skulle kunnat vara en stark berättelse om rasism och homofobi.

För tyvärr landar allt i en kletig moralism: familjen är bäst, den rike vresige talangfulle gay-mannen ensam och olycklig egentligen och julen är viktigare än allt annat.