En skkylt med texten Migrationsverket. Foto: Stina Stjernkvist/TT.
Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Migrationsverket om de afghanska systrarna: "De är inte trovärdiga"

1:31 min

Migrationsverket skriver i sitt beslut att utvisa en mamma med tre döttrar i Värmland att kvinnor i Afghanistan ofta gifter sig i ung ålder mot sin vilja. Ändå tror de inte på mammans berättelse om att hon flydde med döttrarna för att deras pappa ville gifta bort dem.

Såväl risk för hedersvåld som äktenskapstvång kan vara asylskäl, men enligt Migrationsverkets och Migrationsdomstolens beslut saknar familjen skyddsbehov.

- De har lämnat motstridiga uppgifter och har också trappat upp sina uppgifter längre fram i processen, och det gör att man bedömer att de inte är trovärdiga, säger Karin Fährling, enhetschef på Migrationsverket.

Migrationsverket skriver i beslutet att mamman " inte kunnat förklara hur du resonerat kring att bryta mot traditioner och normer i den afghanska samhället ", och att hon därför inte lämnat en tillförlitlig berättelse om att döttrarna riskerade bortgifte, eller att maken är ett hot.

I samma beslut skriver Migrationsverket att kvinnor i Afghanistan "ofta gifter sig i ung ålder och att kvinnan generellt har litet utrymme att göra egna val i samband med äktenskap eller själv välja make. Att ingå äktenskap ses som ett avtal mellan olika familjer ".

Systrarnas advokat har nu lämnat in en ansökan om verkställighetshinder för att stoppa utvisningen, efter att polisen i Värmland upprättat en anmälan om äktenskapstvång då den yngsta flickan vårdades på akuten efter ett självmordsförsök.

- Vi tittar på ärendet i sin helhet nu och kommer att ta ett beslut inom kort, säger Karin Fährlin.

"Vår pappa kommer döda oss" Hör reportaget med systrarna här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista