Putins frågestund liknade ett skådespel

1:49 min

I dag höll den ryske presidenten Vladimir Putin sin årliga presskonferens i mastodontstorlek. 1700 journalister var anmälda.

Det var en frågestund som direktsänds i hela Ryssland.

Vi bevittnar sönderfallet av det internationella systemet för kontroll av vapen och början på en kapprustning.

Det sa president Putin och anklagade USA för att öka risken för ett kärnvapenkrig i och med att USA hotar att säga upp avtalet som kontrollerar medeldistansrobotar.

På den årliga presskonferensen handlade det också om hur Ryssland klarar sanktionerna, om gränstvisten med Japan om omtvistade öar, om Storbritannien och Rysslands frostiga relation efter mordförsöket på Skripals.

Den här gigantiska presskonferensen är som ett stort skådespel, inte en riktig presskonferens eftersom de kritiska följdfrågorna inte är med.
Det är som en årlig TV-direktsänd ritual där maktens självaste centrum tar emot frågorna från verkligheten. Där finns journalister från alla Rysslands regionala hörn, som viftar med skyltar och ropar: Låt mig ställa en fråga.

Från de regionala journalisterna på huvudstadsresa fick Vladimir Putin frågor om allt möjligt. Om lokala problem, som Putin lovade ta upp med regionens ledare. Det kom frågor om miljö, om lantbruk och mycket konkret om bristen på sopsortering. Putin lyssnade och antydde ofta att han skulle titta på det.

Det fanns också tillfällen då det blev mycket kritiska frågor, som när den oberoende tidningen Novaja Gazeta frågade om de tre ryska journalister som dödades i Centralafrika när de undersökte det ryska säkerhetsföretaget Wagner.

Putin beklagade deras död men kom inte med några nya uppgifter.

Eller som när en ung journalist ställde en rak och tydlig fråga om tortyr i ryska fängelser. Putin sa att förbättringar kan behövas men att stora reformer av det ryska fängelsesystemet – det blir det inte.

Men de flesta frågorna som ställdes var snälla, som små tennisbollar som kastades upp snyggt för att president Putin sedan, utan följdfrågor, skulle kunna smälla dit svaret som ett snyggt servess.