Hackare åtalas – svenska företag drabbade

1:45 min

Det amerikanska justitiedepartementet meddelade i dag att man åtalar två kinesiska hackare som ska ha stulit information från ett antal utländska företag bland annat amerikanska men också svenska.

Det amerikanska justitiedepartementet säger sig ha bevis för att hackarna arbetat på uppdrag av den kinesiska regeringen.

Informationsstölden är chockerande och skandalös både vad gäller omfattning och typen av information som stulits, sa Jeff Burmnan från åklagarmyndigheten i New York som presenterade åtalet tillsammans med biträdande justitieminister Rod Rosenstein och FBI-chefen Christopher Wray.

De två åtalade är kinesiska hackare som enligt åtalet ingått i en grupp som systematiskt och på uppdrag av den kinesiska regeringen ska ha tagit sig in i utländska företag och myndigheter för att stjäla information.

Sverige nämns som ett av 12 drabbade länder, däremot framgick det inte vilka svenska företag eller myndigheter som hackats. I USA gäller det bland annat Energimyndigheten, rymdstyrelsen Nasa och mer en hundratusen amerikaner som är anställda av flottan som ska ha fått sina personuppgifter stulna.

Och enligt FBI-chefen är brotten som beskrivs i åtalet en del av ett större kinesiskt mål. Kina vill ta över USA:s roll som ledande supermakt och man vill göra det med olagliga metoder sa FBI-chefen Christopher Wray.