Nya proteingrödor hos odlarna i Halland

2:28 min

Nu gror intresset i Halland för att odla vegetabiliskt protein för människoföda.

Odlaren Philip Hedeng på Heagård utanför Halmstad ska sätta linsfröer i jorden till våren. Problemet är att det inte finns någon färdig kedja mellan jord till bord i Halland, säger han.

– Utmaningen är processen efter skörd och torkning fram till förpackning och till vi har det på bordet.

Att odla mer ärtor, linser och bönor skulle minska de klimatpåverkande utsläppen. Livsmedelssektorn står idag för nära 30 procent av de utsläpp som påverkar klimatet.

En annan vinst är att baljväxter klarar sig utan kvävegödning.

Hittills odlar svenska bönder mest åkerbönor till djurfoder och en del ärtor i södra Sverige och på Öland. Det flesta bönor och linser till matbordet är importerade.

Barbro Kindt är rådgivare på Länsstyrelsens lantbruksenhet och anser att det är en överlevnadsfråga att odla mer vegetabiliska proteiner.