Kina förnekar stort dataintrång i utländska företag

2:11 min

Den kinesiska regeringen förnekade i dag att man gett hackare i uppdrag att gå in i utländska företag och myndigheters dataservrar för att stjäla information. Reaktionen kommer efter att två kinesiska medborgare åtalas för ett mycket stort dataintrång i USA.

– Kinas regering har aldrig på något sätt deltagit i eller uppmanat någon att stjäla företagshemligheter, sade det kinesiska utrikesdepartementens talesperson Hua Chunying idag på en presskonferens i Peking.

Hon förnekade därmed anklagelserna i det åtal som åklagarmyndigheten i New York lade fram mot två misstänkta kinesiska hackare i går.

Presskonferensen hade hög profil då både biträdande justitieminister Rod Rosenstein och FBI-chefen Christoffer Wray fanns med.

Enligt åtalet har de två kinesiska hackarna brutit sig in på servrar hos utländska företag och myndigheter och stulit information på uppdrag av den kinesiska regeringen.

Företag i tolv länder ska ha drabbats av intrång, däribland svenska företag, men enligt chefen för den amerikanska säkerhetstjänsten ska målet ha varit att undergräva USA:s ledande ställning i världen.

Attackerna ska ha börjat 2006 och ska bland annat ha riktats mot 100 000 anställda vid den amerikanska flottan, men också mot företag inom teknik- och militära områden.

Enligt åtalet ska de båda hackarna ska ha arbetat för den kinesiska säkerhetstjänsten och i skydd av ett teknikföretag kallat Huaying haitai. De antas befinna sig i Kina men på företagets adress finns en ny hyresgäst, enligt nyhetsbyrån Reuters reportrar i Tianjin.
Den kinesiska regeringen förnekar kraftfullt all inblandning.

– Kina är en beskyddare av säkerheten på internet som motsätter sig och slår ner på alla former av informationsstölder på nätet, sade det kinesiska utrikesdepartementens talesperson, samtidigt som hon anklagade myndigheter i USA för att sedan länge spionera på både personer och företag.