De laddade elbilen – huset brann upp

2:08 min

Michael och Johanna Olsons hybridbil skulle gå att ladda överallt i vanliga eluttag. Men efter en våldsam elbrand vågar de inte ladda den alls.

– Vi trodde aldrig att det skulle kunna börja brinna. Vi trodde på försäljaren och instruktionerna, säger Johanna Olsson. 

Det var i somras som en häftigt elbrand bröt ut i Michael och Johanna Olsons carport i Sunne. De och sonen hann ut ur huset och klarade sig utan skador men huset och nästan alla deras saker förstördes i lågorna. Nu vill de varna andra som har elbil. 

– Vi vågar inte ladda vår hybridbil längre. Den får gå på bensin. Om vi någon gång i framtiden ska ladda den med el igen får det vara med laddstolpe, säger Michael Olson.  

De beskriver händelsen som fruktansvärd. Och oväntad.
Michael Olson hade köpt hybridbilen för att ha den som firmabil och var först mycket nöjd med sitt val.

– Jag tycket det lät jättebra med en ekonomisk och miljövänlig bil som gick att ladda överallt. 

Branden var kraftig och spred sig snabbt. Michael Olson beskriver att den gick ut som en stråle från väggen i carporten där uttaget satt och där deras bil stod på laddning. 

– Det var själva elkontakten som hade börjat brinna.

Michael och Johanna Olsson tror att eluttaget blev överbelastat. Ändå hade de följt tillverkarens instruktioner och haft hemma en elektriker som godkänt uttaget.