Vita cirkeln
1 av 2
Rysk protestkonst Vita cirkeln av Alexei Knedlyakovskij och Lucine Dzhanian Foto Anders Wikström SR
Lusine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij.
2 av 2
Lusine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij. Foto: Fredrik Wadström

Pussy Riot-medlemmar nekas asyl i Sverige

2:39 min

De två medlemmarna ur den ryska performancegruppen Pussy Riot som har sökt asyl i Sverige får avslag. Det meddelade Migrationsverket i går.

– Jag är överraskad. Särskilt när det gäller Pussy Riot, som är så kända, kändes det som en självklarhet att de skulle beviljas politisk asyl. Vi som följer utvecklingen ser ju hur repressionen fungerar och vi ser att det finns en uppenbar risk att Pussy Riot-kollektivet kommer utsättas för ytterligare trakasserier från myndigheterna, säger Martin Uggla från människorättsorganisationen Östgruppen.

Det var 2017 som de två aktivisterna och konstnärerna Lusine Dzjanjan och Aleksej Knedljakovskij ansökte om asyl i Sverige, för sig själva och för sina två barn. De flydde Ryssland efter att ha blivit hotade på grund av sin konstnärliga verksamhet.

Det löst sammansatta performance-kollektivet Pussy Riot blev kända när de gjorde en regimkritisk konsert i en kyrka och har sedan dess fortsatt kritisera styret i Ryssland och skapa rubriker i världspressen.

Förutom organisationen Östgruppen har även svenska PEN reagerat över Migrationsverkets avslag, de skriver på sin hemsida att beslutet är ”beklagligt och svårt att förstå”.

Aleksej Knedljakovskij har bland annat suttit fängslad för en aktion där han hängde ett kors om halsen på en staty av en KGB-chef. Lusine Dzjanjan uppger för SVT att hon har blivit attackerad av civila personer på gatan i Ryssland.

- Migrationsverket förstår inte att repressionen i Ryssland kan ta sig väldigt många olika uttryck. Man verkar bara se konkreta polisingripanden och misshandel från ordningsmakten. Men vad Aleksej och Lusine har drabbats av är också mer subtila åtgärder. De blir av med sina anställningar, de kan attackeras av till synes privata personer ute på gatan. Men allt det här ingår i ett mönster som är väldigt typiskt för den här sortens regimer, säger Martin Uggla.

Migrationsverket kan i dag inte kommentera det enskilda fallet och vill inte säga något om hur de bedömer situationen i Ryssland.

Lucine Djanyan och Aleksej Knedlyakovskij kommer överklaga domen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista