USA:s anklagelser mot Kina spär på handelskonflikten

1:52 min

Kinas regering förnekade i dag att den gett hackare i uppdrag att stjäla information från amerikanska företag, det efter USA åtalade två kinesiska hackare, och det eldar nu på den spända relationen mellan länderna.

– Kina vill ta över USA:s roll som ledande supermakt och man vill göra det med olagliga metoder, sa FBI chefen Christopher Wray, i går vid en presskonferens.

Att USA anklagar Kina för stöld av teknik och intrång i datasystem är numera vardag. Men åtalet kan vara ett tecken på en ny vända i handelskonflikten, att USA i större utsträckning griper och åtalar enskilda personer.

I november släppte USA:s handelsrepresentant en kartläggning av de regelverk i Kinas som anses skada amerikanska företag.

Det handlar om hur företag tvingas lämna ifrån sig teknologisk kunskaper för att få etablera sig i Kina, men rapporten handlade också om spionage och infiltration i amerikanska företag.

Kinas strategiska plan Made in China 2025 och dess mål att göra Kina till världsledare i teknologier som artificiell intelligens och robotteknik är nu allt mer i Trumps blickfång.

Trumpadministrationen ser likhetstecken mellan den ekonomiska och tekniska utvecklingen i Kina och omfattningen av stölder av patent och hemlig information.

Detta gör att handelskonflikten inte är i första hand en konflikt om handel, utan en konflikt om vem ska vara framtidens supermakt. Utsikterna för en snar lösning är därför små, trots tal om nya toppmöten.