IMF ger lånestöd till Ukraina – igen

2:00 min

Internationella valutafonden har beslutat att återuppta sitt finansiella lånestöd till Ukraina som stoppades för ett och ett halvt år sen.

Men höjda gaspriser, som varit ett av valutafondens krav, slår hårt mot ukrainare med låga inkomster och pensioner.

En av dem är Igor Sudakovsky.

– Till och med bränsle priserna har gått upp, ingen hjälper, ingen hjälp från staten efter de höjda gaspriserna, och alla andra priser går också upp. Vi överlever i alla fall, än så länge, säger Igor Sudakovsky.

Just de höjda priserna är det många som tagit upp när jag frågat hur de har det, speciellt på gasen, folk behöver värme.

En pensionär i Ukraina kan få ut 500-600 kronor i månaden. För en del jag träffat äts nu nästan halva pengen upp, bara av gas- och elräkningar.

För Ukraina är Internationella valutafondens beslut välkommet, det ger en respit, en möjlighet att låna upp pengar till bättre ränta och betala för gamla lån.

Redan till jul kommer drygt 13 miljarder kronor, totalt blir det nästan 40 miljarder under ett drygt år. Även Världsbanken är med på en lånegaranti på drygt 7 miljarder kronor.

Det här ersätter ett gammalt låneprogram som upphörde våren 2017 i och med att Ukraina inte levde upp till de krav Internationella valutafonden ställde.

Kraven handlar om att få ner skulder och den höga inflationen, och om att fortsätta genomföra reformer, allt från ukrainska privatiseringar, en landreform och effektivare skatter, till det enorma problemet med korruption.

I Ukraina pågår en valrörelse inför presidentvalet som hålls i mars. Kriget i östra Ukraina är en av de största utmaningarna. Men även reformerna och de höjda gaspriserna kommer att vara en viktig fråga när väl ukrainarna tar sin promenad till valurnan.