Malin Björk (V): Niger är EU:s laboratorium för migrationspolitik

2:30 min

Niger som länge har varit ett transitland för flyktingar och migranter blir nu alltmer militariserat.

EU satsar stora pengar för att stoppa migrationen, vilket har lett till en omfattande säkerhetsapparat.

Det bilden ger Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk på besök i Niger och hon är ifrågasätter hur EU-pengarna används.

– Niger har blivit som ett laboratorium för EU:s migrationspolitik. Där man har en lag som kriminaliserar all aktivitet i relation till migration, vilket betyder att hela området har militariserats. EU har satsat oerhört mycket pengar – både EU-länder bilateralt och också själva EU - i dessa säkerhetsinsatser, säger Malin Björk (V).

Ingen kan längre ta sig norr om staden Agadez, som tidigare varit hubben för migration i norra Afrika.

EU-fonden African Trust Fund och andra källor finansierar militär och polis, säger hon, men ifrågasätter om inte EU i stället borde satsa mer på utveckling av det mycket fattiga landet Niger - på till exempel skolor och vård.

– Jag tror att det finns alla förutsättningar för den här regionen att utvecklas, men då måste ju pengarna gå till det. Inte till att bygga stängda baser dit det kommer europeiska militärer eller poliser och stänger in sig, säger Malin Björk vidare.

Människor i Västafrika har tack vare samarbetet Ecowas kunnat röra sig relativt fritt mellan länderna – ungefär som vi i Norden – men den rörligheten urholkas nu, hävdar Vänsterpartiets Europarlamentariker.

Den bild som hon har fått på plats är att nya rutter i stället tagit fart, som till exempel går via Mali till Algeriet och hon undrar om EU:s insatser riskerar att bli kontraproduktiva.

– Man har mer organiserad brottslighet än vad man hade innan, vilket faktiskt innebär att man göder dem. För de i Norra Mali som kontroller dessa rutter är ju jihadistgrupper i stor utsträckning, säger hon. 

Jihadister, terrorister och människosmugglare gynnas av militariseringen av Niger. Antingen finns de redan på de nya rutterna genom Sahelöknen eller så flyttar de sin verksamhet, är hennes bild.

Malin Björk (V) är inte överraskad.

– Men jag är faktiskt chockad, för jag har sett säkerheten och infrastrukturen. Den har fått så mycket muskler som man undrar vad de ska med detta till, säger hon.

Hon vill inte se migration som en säkerhetsfråga.

– Vi får presentationer i parlamentet och de kommer med flow charts och mycket exakta, perfekta ritningar. Men när man sedan ser utfallet här på plats, så är det helt andra historier som kommer fram, säger Malin Björk (V).