Lagligt med både donerade ägg och spermier

2:19 min

Efter årsskiftet kommer det att bli lagligt i Sverige att bli gravid med både donerade ägg och spermier. Tidigare har svensk lagstiftning krävt att åtminstone en av donatorerna är biologisk förälder till barnet.

Det har lett till att flera svenskar har rest utomlands för att få barn, men från och med första januari nästa år är alltså kravet på en genetisk koppling till barnet struket.  

Cilla Holm i Stockholm reste till Danmark flera gånger och sen till Ryssland för att försöka bli gravid.

– Jag har varit i tio gånger i Danmark, gjort fem inseminationer och fem IVF, alltså med spermadonator, som jag inte blivit gravid med.

– Tillslut fick jag rekommendationen att söka mig vidare och då åkte jag till Sankt Petersburg där jag har använt mig av en äggdonator, så det är en rysk kvinnas ägg och en dansk man spermier.

Två månader gamla Liv Holm har en lite för stor mössa på huvudet och en lite för stor tumme i munnen. Sättet hon kom till världen på har inte varit lagligt i Sverige. Den svenska lagstiftningen kräver nämligen att barn har åtminstone en genetisk koppling till en av sina föräldrar.

Men från och med den första januari 2019 blir så kallade dubbeldonationer, alltså där både spermien och ägget kommer från donatorer, lagligt. 

– Jag tycker att det är fantastiskt, det betyder ju dels att de barn som redan finns får ett erkännande och dels att lagstiftningen öppnar upp för andra typer av familjekonstellationer, säger hon.

Av de svenskar som i dag vill ha barn är tio till femton procent barnlösa, enligt en undersökning av Statens Medicinsk-etiska råd. 

Hans Linde är förbundsordförande för RFSU och tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet

– I dag har vi många ofrivilligt barnlösa som inte har kunnat få hjälp av den svenska sjukvården som nu kommer få möjlighet att bli föräldrar, säger han.

Men trots att det nu blir lagligt finns det ändå en risk att svenskar fortsätter åka utomlands, enligt RFSU, eftersom att bristen på ägg och spermiedonatorer fortfarande är stort och köerna för att få hjälp skiljer mycket i olika delar av landet.

– Vården på det här området är väldigt ojämlik, allt ifrån landsting där det är korta väntetider till 3-4 år för att få hjälp med assisterad befruktning.