Tiina Rosenberg lämnar Fi

Uppdaterad 8:03
Tiina Rosenberg, styrelseledamot i Feministiskt initiativ, Fi, lämnar partiet. Hon anser det vara omöjligt att i det nuvarande debattklimatet förena det akademiska arbetet med sitt politiska engagemang i Feministiskt initiativ, skriver hon på DN-debatt.

”Beteckningen feminist har blivit ett skällsord” skriver genusforskaren Tiina Rosenberg i en debattartikel i Dagens Nyheter på torsdagen.

I artikeln skriver Tiina Rosenberg att hon tycker att genusforskningen är utsatt för en kampanj och att både hon själv och genusforskningen i stort attackeras hårt.

Hon får medhåll av Gudrun Schyman, talesperson för Fi.

– Det är en väldigt tydlig politisk markering och kampanj. Det är jag helt överens med Tiina Rosenberg om. Det som tillkommer i hennes fall är att vi kan se att det under ytan av feministisk fernissa i Sverige och en allmän föreställning om att alla är lika, finns det kvinnohat och en mycket stark homofobi. Det har Tiina Rosenberg fått känna av, säger Gudrun Schyman.

Väljer universitetet
Rosenberg avslutar sin text med att skriva att det i det rådande samhällsklimatet är omöjligt för henne att förena det akademiska arbetet med det politiska. Därför väljer hon sitt jobb på Stockholms universitet.

”Det är min plikt när genusvetenskapen är hotad”, skriver Tiina Rosenberg.

När Tiina Rosenberg nu lämnar politiken blir Feministiskt initiativ av med en av sina förgrundsfigurer, men också en av dem som orsakat mest debatt och till och med konflikter inom Fi.

Flera avhopp
Tidigare har flera andra inom Feministiskt initiativ lämnat styrelsen.

Helena Brandt och Ebba Witt Brattström, som var med och grundade Fi, har tidigare hoppat av.

De har bland annat berättat om samarbetssvårigheter inom Fi.

En annan grundare, Susanne Linde, har sagt att hon känt sig trakasserad av Tiina Rosenberg under sin tid i Fi.

Handlar inte om Fi
Men Gudrun Schyman säger att Rosenbergs avhopp inte är en fråga om Fi:s inre arbete.

– Det är inte en fråga om vårt inre arbete utan det är en fråga som handlar om reaktionerna på det vi gör. Det är inget avhopp eller någon splittring utan det är en reaktion i samhället på det faktum att vi är många som tycker att det får vara nog med den diskriminering av kvinnor som pågår, säger Gudrun Schyman.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se