Rättegång bakom stängda dörrar mot advokat i Kina

2:19 min

Advokaten Wang Quanzhangs fru Li Wenzu protesterade i förra veckan genom att raka av sig håret och ställa sig utanför en av Pekings domstolar.

På onsdagen hålls rättegång mot den sista av de oppositionella advokater som greps i ett stort tillslag sommaren 2015. Fallet har koppling till den svenska människorättsaktivisten Peter Dahlin som utvisades från Kina 2016.

Hårlös och laglös låter nämligen nästan likadant på kinesiska. När advokaten Wang Quanzhangs prövades av en domstol i Tianjin tilläts varken frun eller andra närstående vara närvarande.

Advokaten Wang Quanzhang har suttit i förvar i tre år och anklagas för att ha försökt undergräva staten efter att ha registrerat en människorättsorganisation tillsammans med svensken Peter Dahlin i Hongkong.

Organisationen tog emot bidrag från utländska givare för att hålla utbildningar i Kina om lag och försvar av mänskliga rättigheter. Den svenske aktivisten utvisades, medan den kinesiska advokaten väntat på sin dom ända sedan ett stort polistillslag mot kinesiskas advokater sommaren 2015.

Samtidigt, under julhelgen, hölls rättegång mot advokaten Chen Wuquan i staden Zhenjiang, och skribenten Sun Lin dömdes till fyra års fängelse i Nanjing, enligt en av hans tidigare uppdragsgivare.

Att människorättsförsvarare grips eller får sina domar just mellan jul och nyår i Kina då utländska ambassader och medier tar semester är inte ovanligt.

Författaren Liu Xiaobo som senare fick Nobels fredspris dömdes 25 december 2009 till elva års fängelse för att ha försökt undergräva staten. Ett straff han inte kommer att kunna avtjäna, eftersom han dog i fångenskap 2017, bara 61 år gammal.

Liu Xiaobo är bäst ihågkommen för sitt upprop Charta 2008, som krävde att den kinesiska regeringen skulle ge landet den demokrati och de mänskliga rättigheter som utlovas i Kinas grundlag.

Domen mot Wang Quanzhang kommer att meddelas senare.