Syrien

Ryssland hyllar syriska regeringens kontroll i Manbij

2:26 min

I Syrien har regeringsarmén tagit kontroll över den tidigare kurd-kontrollerade staden Manbij.

Den turkiska armén har hotat med en offensiv mot staden med förevändningen att rensa den från terrorister.

Nu har den syriska regeringsarmén lovat säkerhet i området.

Manbij har sedan 2012 kontrollerats av olika rebellstyrkor.

Mellan 2014 och 2016 kontrollerades den av terrorsekten IS innan en koaliton kurder, araber och kristna under namnet SDF, stödd av bland andra USA lyckades ta kontroll över staden sommaren 2016. Den har sedan dess kontrolleras av i huvudsak kurdiska styrkor.

Turkiet har hotat med en offensiv och hävdar att de kurdiska styrkorna är terrorister kopplade till PKK som Turkiet i 40 bedrivit en väpnad kamp mot.

Efter beskedet om det amerikanska tillbakadragandet från området har den turkiska krigsretoriken ljudit allt högre. SDF-koalitionen har välkomnat den syriska regeringsarmén som i dag hissat syriska flaggor på officiella byggnader i Manbij.

Ryssland, som är en av den syriska regeringens viktigaste allierade, hyllar händelsen och menar att regeringsarméns kontroll över Manbij kommer att stabilisera situationen i området.

Turkietstödda syriska rebeller däremot säger att de fortsätter krigsförberedelserna och är beredda att attackera området. Både turkiska styrkor och rebellstyrkor har samlats runt staden de senaste dagarna.

Turkiet har ännu inte kommenterat den syriska regeringsarméns kontroll över Manbij, men både SDF-koalitionen och den syriska regeringsarmén hoppas att det syriska militära övertagandet ska förhindra en turkisk attack.

I morgon, lördag, ska Turkiet och Ryssland träffas för att diskutera hur Syrienkrisen ska hanteras efter beskedet om att USA drar tillbaka sina styrkor.