Sista landstingen går i graven

2:20 min

Från och med i dag, den första januari, finns inte längre några landsting i Sverige. De sju sista har blivit regioner och fått utökat ansvar.

Ett av landstingen som blivit region i dag är Värmland där Hedvig Bergenheim är kommunikationsdirektör.

– Förändringen blir att vi får ett mycket större och bredare uppdrag, tidigare har vi haft ansvar för hälso- och sjukvård och tandvård och från och med i dag även ansvar för regionala utvecklingsfrågor och kollektivtrafik.

Kommer invånarna märka nån skillnad?

– Inte på servicen, för vården kommer att fortsätta som förut och kollektivtrafiken men det är viktigt för invånarna att förstå vem som är ansvarig för verksamheten, det är viktigt att veta att det står Region Värmland på kallelsen nu från före detta landstinget, så att man förstår det, säger Hedvig Bergenheim.

Förutom i Värmland försvinner i dag också landstingen i Stockholm, Blekinge, Dalarna, Kalmars län, Sörmland och Västerbotten.

Alla dessa blir alltså regioner som utöver sjukvård och kollektivtrafik också får ansvar för den regionala utvecklingen, något som fram tills nu legat på länsstyrelsernas bord. På så sätt innebär förändringen att makt flyttas från staten till regionerna. 

– När vi gick till val i september så valde ju invånarna i Värmland till landstingsfullmäktige men i praktiken valde man faktiskt till regionfullmäktige, säger Hedvig Bergenheim i Region Värmland. 
 
Och kommer den politiska församlingen att få mer makt nu?

– Ja, det kan man ju säga, de får ett mycket större uppdrag, ett bredare uppdrag.

Även om alla landsting nu är ersatta av regioner så finns det juridiska begreppet landsting kvar en tid framöver. Det är ännu inte klart om vi valet 2022 kommer att rösta i landstingsval eller i regionval, det säger Gunilla Glasare som är avdelningschef på Sveriges kommuner och landsting.

– Än så länge står det landsting i en väldig massa lagstiftningar och författningstexter, om man hinner ändra det till 2020 så kommer det att stå regionalval på valsedlarna till 2022, säger Gunilla Glasare.