Stormen Alfrida avtar långsamt - tiotusentals fortsatt strömlösa

2:40 min

Stormen Alfrida, har under natten och morgonen dragit fram över främst delar av östra Svealand. Tiotusentals hushåll är fortfarande utan ström.

Flera döda i tågolycka på Stora Bältbron i Danmark

Det är Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Östergötlands, Västmanlands, Dalarna, Södermanlands, Uppsala och Stockholms län som är drabbade.

Omkring 77 000 hushåll är vid 10-tiden på morgonen utan ström, främst i Stockholms län. Som mest var över 100 000 hushåll på morgonen utan ström, innan reparationer kunde påbörjas.

De kraftiga vindarna har avtagit långsamt på morgonen. SMHI:s klass 2-varning gäller fortfarande i Gotlands län. 

Klass 2-varningarna för Stockholms län skattades ned på morgonen.

- Just nu ligger stormen med sitt lågtryckscentrum över Baltikum och är nu på väg i nordostlig riktning så vinden kommer att avta i fastlandet. Vindbyarna kommer att vara hårda i Uppland och på Gotland, säger SMHI:s meterolog Max Lindberg Stoltz.

Max Lindberg Stoltz anser att myndighetens väderprognos stämde väl överens med hur det blev.

– Jag tycker att våra modeller har fångat det här väldigt bra. Där det har varit varningsnivåer har det också varit varnat.

Det har varit en omfattande storm som har drabbat stora delar av landet. Antalet strömlösa har stadigt ökat under natten, just nu är det flest i Stockholms län, Uppsala och på Gotland.

Elbolaget Vattenfall har haft 165 pågående strömavbrott där över 63 000 kunder varit berörda, rapporterar TT. Över 24 000 av Ellevios kunder saknade också ström på morgonen, och av Eons kunder var drygt 18 400 drabbade, enligt TT.

Det kan dröja innan strömmen kommer tillbaka överallt.

– Vi har kunnat leda om en del men det har inte räckt. Det har varit för farligt att ge sig ut i områdena där det kan falla träd på personalen, säger Mikael Petrovic Wågmark, presstalesperson på elbolaget Vattenfall.

Utanför Uppsala satt busschauffören Claes-Fredrik Andersson fast på en ödslig landsväg i tre timmar. Några ungdomar hade i första vändan hjälpt honom att flytta på ett träd som blockerade vägen för bussen. Men tio femton meter bort föll ännu ett träd.

– Det var en stor tall som vek sig i slowmotion över vägen. Så där stod man. Det kändes som att man var ute i ingenmansland, helt öde. Man såg inga bilar och visste inte när hjälp skulle komma.

Hjälpen kom efter drygt tre timmar när elbolaget Vattenfalls personal kom till platsen, utrustade med motorsåg.

Villaägaren Patrik Fondelius i Alunda, tre mil från Uppsala, fick uppleva hur en klunga av sju träd knäcktes och föll så att grenarna snuddade verandataket.

- Det knakade till och kom ett långsamt svischande ljud när träden föll. Jag har varit orolig för dessa träd i flera år och nu fick jag bevis, säger Patrik Fondelius som haft en orolig natt.

- Jag har inte sovit sedan klockan två, säger han.

I Stockholm har en byggnadsställning som satt fast vid en vägg blåst ner i Nacka Strand  i natt och landat över vägen.

– Fyra bilar är skadade. Vi har haft en patrull där i natt och det var inga personskador, säger Eva Nilsson på polisen i Stockholm till TT.

I Flemingsberg i Stockholmsområdet råkade Maria ut för de kraftiga vindarna. 

– Det har blåst hela natten så att fönstren har skallrat. Min dotter har haft svårt att sova, säger hon till P4 Stockholm.

– Det har också blåst omkring skräp, och vi blev nästan blåsta ut i vägbanan. Vi var på väg till tåget och det kom en kastvind och puttade nästan ut oss alla på vägen precis när det kom en bil, så det var bara att sätta hälarna i marken och hålla emot, fortsätter hon.

I Askersund har räddningstjänsten haft problem med en båt som har slitit sig.
– Thaibåten, som är en restaurang i Askersund, har släppt i ena änden. Den ligger och slår mot en annan båt, så vi jobbar med att förtöja den, berättar inre befäl Tobias From.

Både vägtrafik, tåg och färjor har påverkats av stormen.

Värst har det blåst på Gotland. Där är färjetrafiken mot fastlandet helt stängd och även trafiken till Fårö. Det innebär att de som bor eller befinner sig på Fårö i nuläget inte har någon förbindelse därifrån.

Många flaggstänger har brutits av. Vägar på Gotland är blockerade av träd som fallit. Erik Olsson, distriktschef på Trafikverket på Gotland, säger att situationen är allvarlig.

- Det är mycket allvarligt och vi kan inte hålla trafiken igång. Räddningstjänsten har inte tillräckligt med resurser att kunna hjälpa alla, säger han.

Även på andra håll i Sverige har det fallit stora mängder träd i blåsten.

– Räddningstjänsten jobbar för fullt men har inte haft en möjlighet att hinna med. Då blir det blockerat i stor omfattning, säger Elisabet Hedberg på Sveriges Radios trafikredaktion.

Hur har det påverkat trafiken?

– Både träd och föremål har farit omkring. Det har också varit sämre sikt i samband med snöbyar, och vindkänsliga fordon har svårt att ta sig fram.

Öresundsbron öppnade igen vid halv sju-tiden, efter att ha varit helt varit avstängd under senare delen av natten. Men fortfarande rekommenderas man att inte köra vindkänsliga fordon över bron.

I Flemingsberg i Stockholmsområdet hade Tiffany svårt att sova på grund av stormen.

– Det bankade i fönstret, säger hon. 

Hur kändes det?

– Läskigt.