Kina: Kan inte lova att avstå från vapenmakt

1:45 min

Kina förbehåller sig rätten att använda vapen för att hindra att utländska makter agerar i konflikten om Taiwan, det sade Kinas president Xi Jinping i ett tal idag där han samtidigt uppmanade Taiwan att återförenas med Kina.

– Vi kan inte lova att avstå från vapenmakt, utan behåller möjligheten att välja alla nödvändiga åtgärder, men vänder oss inte mot våra taiwanesiska landsmän utan mot utländska krafters inflytande och ett mycket litet antal separatister, sade den kinesiska kommunistpartiledaren och presidenten Xi Jinping. 

I sitt linjetal idag i Folkets stora sal i Peking lade han fram den kinesiska regerings syn på den i praktiken självständiga önationen Taiwan, som skildes från Kina efter inbördeskriget på 1940-talet.

Den kinesiska regeringen hoppas kunna knyta samman de båda sidornas ekonomi och kommunikationer. Xi Jinping nämnde bland annat möjligheten att bygga en bro från den kinesiska Fujianprovinsen till den självstyrande ön.

Redan 2008 återupptogs de direkta post- och flygförbindelserna, och från den kinesiska regeringens sida finns förhoppningar om att Taiwan ska få en mer Kinavänlig regering efter valet nästa vår.

I sitt nyårstal i går krävde Taiwans sittande president Tsai Ying-wen att Kina ska respektera Taiwans demokratiska självstyre.

– Jag ber Kina att erkänna den Kinesiska republiken Taiwans faktiska existens och viljan hos 23 miljoner invånare till frihet och demokrati, sade presidenten.

På Taiwan finns farhågor om att kommunistpartiet skulle vilja tillämpa sin politik även där. Väl medveten om opinionen på Taiwan sade Xi Jinping i sitt tal idag att Kina inte strävar efter att förändra Taiwans privata äganderätt och religionsfrihet efter den framtida återförening som är en av partiets viktigaste doktriner.