Intresset för bitcoin har svalnat

2:21 min

I slutet av 2017 var intresset för den digitala valutan bitcoin på topp, och värdet hade skjutit i höjden. Men under fjolåret har intresset minst sagt svalnat och priset har rasat med över 70 procent. Totte Löfström, vd för kryptovalutabörsen Trijo, tror att det stora intresset skapade en bubbeleffekt.

– Vi såg en otrolig överhajp under förra året, det byggdes upp en bubbla för att väldigt många nya bestämde sig för att hoppa på tåget. Det som händer när det byggs upp sådana bubblor, är att verkligheten hinner ikapp till slut och då blir det ganska kraftiga korrektioner nedåt.

Strax innan julen 2017 så var ett bitcoin värderat till över 150 000 kronor, men sen dess priset rasat med över 70 procent och de senaste veckorna har priset pendlat kring 35 000 kronor. Det är i och för sig fortfarande tio gånger mer än valutan var värd för tre år sedan, men flera analytiker och skeptiker har sagt att värdefallet visat att bitcoin är på väg att dö.

Totte Löfström tycker dock att värdeminskningen under året snarare är en tillnyktring och att det rensat bort oseriösa aktörer.

– Jag brukar jämföra det vi såg under it-bubblan. It-aktier sjönk jättemycket de närmaste åren efter den. Men det betydde inte att internet försvann.

Alla har inte heller övergett Bitcoin. Många stora spelare i finansvärlden jobbar med bitcoinrelaterade projekt, till exempel planerar världens näst största börs Nasdaq att tillåta handel med så kallade terminskontrakt kopplade till Bitcoin nästa.

Men Lars Sjögren vid Danske Bank, som gett rådet till sina kunder att undvika bitcoin och andra kryptovalutor, tror att detta mest handlar om projekt som drogs igång när intresset var som störst och som nu närmar sig slutstadiet och bör inte tas som ett tecken på tro på framtiden.

- Det finns de som har investerat så mycket pengar i det här olika lösningarna att man gärna vill gå lajv med dem.

Men Lars Sjögren tror inte heller att Bitcoin kommer att försvinna, men att det skulle kunna bli accepterat som en riktigt valuta tror han inte är särskilt sannolikt.

- Vi ser att Bitcoin kommer att vara en marginell företeelse även framåt.