UPPFINNINGSRIKA GÖTEBORGARE

Solgun – ledande utvecklare av tunna mensskydd

7:03 min

I Mölnlycke blev de tjocka bindorna tunna under Solgun Dreviks ledning. Med sina 70 patent är hon idag något av Göteborgs innovationsguru.

Solgun Drevik växte upp i Partille och gick teknisk linje på gymnasiet. Viljan att uppfinna och utveckla fanns tidigt och när kärleken förde Solgun till Mölnlycke hörde hon sig för hos det stora företaget med samma namn som orten om hon inte kunde få komma in och göra sitt examensarbete där.

Det exjobbet blev början till en nästan lång karriär inom utveckling av främst intimhygienprodukter. Omkring 70 patent blev det under nästan 25 år.

– Mest stolt är jag över att ha lagt grunden till de moderna mensskydd som finns idag och som man idag jobbar vidare med inför framtiden, säger Solgun Drevik.

2012 slutade Solveig på Mölnlycke (som då blivit SCA) för att bli egen företagare. I den rollen hjälper hon andra uppfinnare och utvecklare på olika sätt.

– Det som jag bland annat gör är att ställa konstiga frågor till uppfinnarna, vilka ofta håller på med saker som jag inte alls begriper. Men jag kan ju själva innovationsprocessen och mina frågor brukar få uppfinnarna att finna lösningar själva på deras problem. Det handlar om att få dem att blomma, förklarar Solgun.

Just nu arbetar Solgun Drevik framförallt inom ett projekt som heter ”Uppfinnarlotsen” och som är ett samarbete mellan Göteborgs Uppfinnarförening och den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

­–Vi försöker få  ensamma uppfinnare att komma fram med sina produkter, så att de kanske kan komma ut på marknaden, säger Solgun Drevik.