UPPFINNINGSRIKA GÖTEBORGARE

Sara har utvecklat framtidens nyttiga godis

6:37 min

Apotekaren Sara Serray från Mölndal letade i alla butiker efter gott godis som samtidigt var nyttigt och miljövänligt. När det inte fanns uppfann hon det själv.

Sara Serray älskar godis, samtidigt som hon länge haft ett stort intresse för hälsa.

– Jag var på bio för ett par år sen och försökte köpa godis som både var gott och nyttigt. Det fanns inte och inte heller när jag letade i vanliga affärer hittade jag något.

Så Sara bestämde sig för att Sverige behövde godis som både var gott och nyttigt. Och började koka och experimentera hemma i köket.

– Det var en lång process, jag vet inte hur enormt många timmar jag la ner innan jag till sist hade det, säger Sara.

På marknaden fanns redan ”hälsogodis” av olika typer men Sara Serray intervjuade konsumenter och fann att de ville ha bättre produkter.

– Folk vill ha godis som är både gott, naturligt, kalorisnålt och miljövänligt och så får det även gärna också innehålla nyttigheter. Så i mitt nya godis har jag kombinerat allt det där, säger Sara.

I augusti började de första butikerna sälja hennes godis som inte innehåller gelatin, vitt socker och kemiska färg- eller smakämnen.

­– Hela hösten har jag rest runt landet, demonstrerat mitt godis och presenterat det för olika kedjor och butikschefer.

Sara fick stöd av Göteborgs Uppfinnarförening och dess projekt ”Uppfinnarlotsen”.

– Jag hade ju ingen aning om hur man startar ett företag och når ut med en produkt på marknaden. Men via föreningen fick jag bland annat en mentor med lång erfarenhet av godisbranschen.

Sara Serray understryker också hur viktigt det är för en ensam uppfinnare som håller på att utveckla något nytt att få uppmuntran.

– Det var jätteviktigt att få höra att det jag höll på med inte bara var en knäpp idé utan något som faktiskt andra trodde på, särskilt sådana som gjort många olika saker i sina liv.