Bedrägeri med bankkort är det vanligaste brottet i Sverige

2:00 min

Det har blivit vanligare att brottslingar stjäl information om bankkort, för att handla med någon annans pengar. Brottet kallas kortbedrägeri.

Förra året anmäldes över 100 000 kortbedrägerier till polisen. Det är tre gånger så många som för 10 år sedan.

Jan Olsson är expert på den här typen av brott. Han arbetar på polisen. Han säger att det är är det vanligaste brottet i Sverige nu.

– Just bedrägerier med hjälp av annans kortinformation är det största enskilda brottet vi har i Sverige, säger Jan Olsson. 

Jan Olsson säger att brottet ökar för att det är så enkelt att göra. Det är vanligt att en person köper stulen information om bankkort, och sedan handlar saker på internet. Oftast i utländska butiker. Personen kan göra väldigt många köp på ett år. Och då ökar antalet brott.

– Det är så fruktansvärt enkelt. Och antalet brott ökar ju fort om en och samma person sätter det i system. Då kan han ju göra tusen köp på ett år, säger Jan Olsson. 

Det är svårt för polisen att utreda kortbedrägerier. Särskilt eftersom brottet ofta sker i flera länder samtidigt. De flesta utredningar läggs ner. Polisen hittar inte den skyldige brottslingen.