Nu drar ovädret Pabuk in över Thailand

1:35 min

Ovädret Pabuk är inte längre en storm.

Men när det tropiska lågtrycket nu drar in över Thailand för det med sig vindar på omkring 20 m/s och kraftiga skyfall. I Pattani har människor fått lämna sina översvämmade hem.

I Thailand har det tropiska lågtrycket Pabuk nu dragit in över landet. Nästan hundratusen turister har lämnat öarna Koh Phangan, Koh Tao och Koh Samui för att söka sig till lugnare områden när ovädret nu drar fram över Siambukten.

Kraftiga skyfall, vindar på runt 20 meter per sekund och vågor på uppemot 6-7 meter drabbar nu delar av Thailand. Det när det tropiska lågtrycket Pabuk dragit in över landet.

Människor i ovädrets väg har uppmanats att hålla sig inomhus och att lämna områden vid havet för att söka sig till högre mark. Folk har bunkrat förnödenheter och det rapporteras om tomma hyllor i affärerna på många håll. Alla flyg och färjor till och från de drabbade regionerna är inställda tillsvidare.

Vädersystemet Pabuk är inte en storm, utan ett tropiskt lågtryck som kommer med starka vindar och framförallt stora mängder regn. Det som gör situationen allvarligt är att systemet rör sig väldigt långsamt. Därför väntas översvämningar som riskerar att orsaka stora skador på vägar och broar.

Under natten till fredag har ovädret orsakat översvämningar i bland annat den södra provinsen Pattani där folk har fått lämna sina översvämmade hem.

Ovädret rör sig nu vidare västerut över Siambukten och kommer under dagen att nå Thailands västra delar och väntas nå land igen söder om turistorten Krabi och ön Phuket, där finns det just nu hundratusentals turister, många svenskar.

Turismen i Thailand når sin kulmen så här års, och inför ovädret har flera av de drabbade öarna mer eller mindre tömts på turister, trots att ingen evakueringsorder har utfärdats.

Det är mycket ovanligt med så här dåligt väder vid den här tiden på året. Thailand har tidigare bara drabbats av två allvarliga oväder utanför monsunsäsongen. Det var 1962 då en tropisk storm drog in över samma område som nu drabbas, då omkom 900 personer.

1989 drog tyfonen Gay in och tog 800 människors liv. De thailändska myndigheterna säger att man hoppas på minimalt antal offer för Pabuk eftersom man anser sig ha betydligt bättre beredskap nu är för trettio år sedan.