UPPFINNINGSRIKA GÖTEBORGARE

Hasselblads kameror erövrade världen – och rymden

10 min

Victor Hasselblad var fågelälskaren från Göteborg som inte bara ville plåta fåglarnas ägg och bon utan även flygande fåglar.

I en stor fastighet vid Lilla Bommen huserade i 125 år de företag som familjen Hasselblad byggde upp.

Först var firman Hasselblads ett handelshus som inte minst importerade utländska varor till Sverige. Under en resa på 1880-talet träffade den fotointresserade A V Hasselblad den amerikanske film- och fotouppfinnaren George Eastman och Hasselblad kom att bli svensk agent för Eastmans senare så stora och kända företag Kodak.

1908 bildades ett särskilt bolag för fotoverksamheten Hasselblads Fotografiska, som startade butiker över hela Sverige.

En sonson till  A V Hasselblad var Victor Hasselblad (1906-78). Han blev tidigt mycket intresserad av fåglar och började även redan som barn försöka fotografera fåglar. Men ännu på 1920-talet var kameror stora och klumpiga och passade inte för ”snapshots”.

Tidigt började Victor Hasselblad drömma om en smidig kamera med vilken man kunde ta olika slags bilder med hög kvalitet.

Victor Hasselblad arbetade först i företaget som hans förfäder byggt upp men på 1930-talet blev han osams med sin far och startade en egen fotorörelse i Göteborg, Victor Foto vid Kungsportsplatsen. Där arbetade även Victors unga hustru, Erna Nathorst Hasselblad (1914-83).

Victor Foto började även bygga egna kameror, först i ett garage vid Järntorget och senare i lokaler vid Odinsplatsen. Bland de första kamerorna som utvecklades under Victor Hasselblads ledning var en flygspaningskamera åt försvaret – det var 1941, under andra världskriget. Men Victor själv drömde fortfarande om att bygga den optimala ”fågelkameran”.

1948 presenterades den första hasselbladskameran på en presskonferens i New York. Den väckte stort uppseende och ledande fotografer i världen, bl a Ansel Adams, började använda de nya moderna kamerorna från Göteborg.

1957 presenterades den andra generationens ”bladare”, vilka blev en ännu större framgång. Under tiden hade Victor Hasselblad hunnit lägga ner sin familjs gamla anrika grosshandelsrörelse, för att enbart fokusera på foto. År 1952 hade kameratillverkningen flyttats till en ny tillbyggnad av det gamla anrika Hasselbladshuset vid Lilla Bommen.

Men de verkliga framgångarna började Hasselblads skörda på 1960-talet efter att USA:s rymdstyrelse, NASA börjat använda de göteborgska kamerorna under rymdfärder och månlandningar.

På grund av sviktande hälsa sålde Victor Hasselblad sitt företag 1976 och han avled 1978. Året efter bildades Erna och Victor Hasselblads stiftelse med syftet att främja forskning och vetenskaplig undervisning både inom det naturvetenskapliga området och inom fotografin.

Hör fler delar i serien "De uppfinningsrika göteborgarna" nedan!