#världensvatten

Vattennivån sjunker i Genesarets sjö

12 min
  • Genesarets sjö, där Jesus gick på vattnet, enligt legenden, har länge varit Israels vattenjuvel. På 50 talet byggde man vattenledningar från Genesarets sjö till Negevöknen i södra Israel.
  • Men idag har vattenivån sjunkit så mycket att en tidigare aldrig skådad ö har bildats i sjön, man kan vada ut till ön, vilket gjort att folk säger; nu är det inte längre så svårt att gå på vattnet.

– Vi står vid Genesarets sjö, där Jesus gick på vattnet. Vi befinner oss i en semesterby - nu är det kallt, men på sommaren kan man hyra bungalows här. Vi står i en rabatt full av papegojblommor, såna som man kan köpa som snittblommor i blomsteraffären i Sverige. Det är ganska långt till vattnet - 70-80 meter - eftersom vattennivån i sjön är så låg. Förr gick vattnet två meter från semesterbyn där vi står.

– Och mitt i sjön här ser vi också en liten ö som aldrig synts tidigare - men nu har den kommit upp eftersom vattennivåerna är så låga.

– Så nu kan man faktiskt nästan gå på vattnet.

– Som Jesus gjorde i miraklet som sägs ha ägt rum för ungefär 2000 år sen. Det berättas att Jesus hade skickat iväg sina lärjungar på sjön för att de skulle ta sig till andra sidan. Och det blev kväll och det blev storm och de kom ingenstans. Och rätt som det är ser de Jesus gåendes där på vattnet. De blir förbluffade och tror att det är ett spöke. Men Jesus säger: var inte rädda, det är jag.

Israels energi- och vattenminister, Yuval Steinitz, har sagt att nu kan man visserligen vada ut till ön, men Genesarets sjö ska räddas, så om Jesus kommer tillbaka så ska det inte vara så här enkelt att gå på vattnet.            

– Det var här Jesus gick på vattnet, men om han kommer tillbaka, ska vi se till att han får anstränga sig lite mer för att gå på vatten.

Sjön ligger drygt 200 meter under havsnivå. Efter Döda Havet  är detta den lägsta sjön i världen, men nu har vattennivån passerat den röda linjen på 213 meter under havsnivå och är mycket nära den så kallade svarta linjen på 214,87 meter under havsnivå.  Den låga nivån är allvarlig och för nästan alla Israeler är vattennivån i Genesarets sjö ett kollektivt psykologiskt orosmoment. Sjön har kallats Israels vattenjuvel, nationens hjärta. Vattennivån nämns i väderleksrapporten och alla känner till den svarta linjen. Fritidsfiskaren Yoram säger att alla i Israel är oroliga.

– Vi judar anser att vatten är liv. Vatten är vårt band till Gud. Det står i Bibeln. (Femte Mosebok 11:13) "Om ni nu lyssnar till de bud som jag i dag ger er.... då skall jag ge regn åt ert land i rätt tid"

Men det har varit torka i flera år, Yoram är oroad liksom alla israeler, han är lärare i en religiös skola i Jerusalem kör upp till Genesarets sjö så ofta han kan för att fiska och rensa huvudet, som han säger.

Han har långa gummistövlar och militärgröna vadarbyxor. Fyra spön står uppställda på stranden, han fiskar med ett bete som doftar vanilj.

– Jag fiskar karp och ja, de gillar vaniljsmak.

Yoram har fångat två karpar som ligger o sprattlar i ett nät. Sjön ligger framför oss i ett molndis, det blåser och utanför det limnologiska laboratoriet, där man studerat förändringar i sjön sedan 1968, träffar vi limnologen och sjöforskaren professor Moshe Gophen, som blir entusiastisk över att träffa svenskar och berättar att han själv inledde sin limnologiska bana i Uppsala - hos den svenske limnologen, professor Wilhelm Rodhe.

– Wilhelm Rodhe, professor i Uppsala, var en mycket god vän till vår sjö. Han blev också en nära vän till mig. Han var en stor vetenskapsman och han kom till Israel på inbjudan av regeringen för att yttra sig om Genesarets sjö.

Wilhelm Rodhe, bror till den kände konstnären Lennart Rodhe, uppmuntrade det unga Israel att bygga upp vattenforskningslaboratoriet innan man började leda vatten från Genesarets sjö för att få öknen att blomma i Negev.

– Tidigare pumpade vi 350 miljoner kubikmeter vatten ur sjön varje år, säger Moshe Gophen samtidigt som vi flyttar oss från blåsten vid sjön till ett kafé inne i vatteninstitutets presentshop. Moshe Gophen säger att klimatförändringarna och den globala uppvärmningen som leder till att vatten dunstar samtidigt som inget nytt vatten rinner till eftersom det inte regnar, gör att Genesarets sjö inte kan användas på samma sätt längre.

– Men, det finns en lösning! Istället för att pumpa vatten ut ur Genesarets sjö, använder vi nu vattenledningarna för att pumpa IN vatten i sjön. Avsaltat havsvatten, säger professor Gophen.

Israel producerar varje år 700 miljoner kubikmeter avsaltat havsvatten och en del av detta vatten går till att rädda Genesarets sjö.

Professor Moshe Gophen som är limnolog, dvs sjöforskare,  inte klimatolog,  avslöjar att han inte är lika oroad över Genesarets sjö som den israeliska allmänheten.

– De stirrar sig blinda på vattennivån, säger han, jag är mer intresserad av vattenkvalitén. Och vattenkvalitén har förbättrats. Eftersom vi idag pumpar avsaltat vatten in i sjön och har lyckats hålla nere salthalten som annars ökar när det inte regnar.

Moshe Gophen stämplas av vissa israeler som klimatförnekare, men han säger att allmänheten inte är medveten om de vetenskapliga studier som visar att vattennivån i Geneserates sjö har fluktuerat de senaste 9000 åren - med skillnader på 20 meter - 10 meter högre än dagens nivå och 10 meter lägre.

– Och, lägger han till, på den ö som bildats i mitten av sjön och som oroar hela Israel, där har arkeologer funnit husgrunder, vilket borde vara ett bevis för att denna ö till och med har varit bebodd en gång i tiden, dvs att Genesarets sjö har upplevt lägre vattennivåer förr.

Professor Moshe Gophen, som började sin limnologiska bana i Uppsala, är idag pensionerad, men fortsatt passionerat ifrågasättande. Han berättar att han i en av sina böcker avstod från att försöka förklara miraklet när Jesus går på vattnet med låga vattennivåer, orolig att stämplas som judisk Jesushatare. Men han har skrivit om den berömda mosaiken av miraklet med brödet och fiskarna och påpekat att de som gjorde mosaiken i kyrkan intill Genesarets sjö måste ha varit från Egypten, inte härifrån, eftersom fiskarna har två ryggfenor, vilket inga fiskar som fanns i Genesarets sjö på 480-talet hade.

Vi går in i kyrkan för att titta på mosaiken med fiskarna och kornbröden. Det var här det miraklet ägde rum engligt legenden. Då Jesus utspisade 5000 människor med två fiskar och fem bröd. Maten tog aldrig slut. Det var också här i detta område som Jesus rekryterade sina lärjungar, många var fiskare, åtminstone fem av 12 lärjungar, Simon Andreas Jakob Johannes Bartolomeus och kanske även Filippus...

Och utanför kyrkan med den berömda mosaiken, ser vi en liten fiskebåt långt ute på den mytomspunna Genesarets sjö.