Prisfall på bostäder sänker svensk tillväxt

2:20 min

Tillväxten i Sverige mattas av, enligt årets första konjunkturprognos som kommer från Danske bank.

Det är framför allt mindre investeringar i bostäder som innebär ett sänke för tillväxten.

– Det kommer att ske under 2019 räknar vi med. Ungefär 30 till 40 procent ned i bostadsbyggandet i år och kanske även en del nästa år, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske bank i Sverige. 

Vad innebär det för tillväxten?

– Det kommer dra ned BNP-tillväxten, det är det som ligger bakom en stor del av prognosen vi har på 1,4 procents tillväxt i år.

Sjunkande bostadsinvesteringar framöver i kombination med sämre humör hos hushållen, också det kopplat till bostadsmarknaden, gör att Danske bank skriver ned sin prognos för tillväxten i svensk ekonomi med ett par tiondelar. BNP väntas nu stiga med 1,4 procent i år. 

Riksbanken höjde ju räntan i december, men Danske bank tror att det var en engångsföreteelse och att lägre inflation gör att det inte blir någon höjning i år.

Att allt fler nyproducerade bostäder kommer ut på marknaden får banken att tro att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka, med mellan fem och tio procent i år. 

– Det där sätter sig lite på sentimentet hos hushållen. Man kan se att konsumentförtroendet viker och det är klart, man behöver inte gå längre än till sig själv för att inse att när förmögenheten går nedåt så blir man lite mindre köpsugen, och där är ju bostaden en stor del, säger Michael Grahn. 

Utvecklingen på världens börser har varit negativ sedan i höstas. Det utgör ytterligare en risk för ekonomin just nu, enligt Michael Grahn.


– Givet att vi har hamnat i det läget så är det klart att detta i sin tur kan påverka den reala ekonomin, det vill säga vad som händer med konsumtion och investeringar och så vidare. 

Men har investerarna på börsen sett något som du och andra prognosmakare inte har lyft in i prognoserna än? 

– Nej, jag tror att det alltid kommer sådana här tillfällen när man har haft en lång resa uppåt i aktiemarknaden så finns det några som säger att resan har kommit till vägs ände.