Arbetet med att få en regering fortsätter

2:28 min

Arbetet med att hitta en ny regering fortsätter. Socialdemokraternas och Moderaternas partiledare försöker komma överens med andra partier. Idag pratar riksdagens talman med dem, för att se hur det går.

Talmannen Andreas Norlén tror fortfarande att det är Stefan Löfven och Ulf Kristersson som har störst chanser att bli valda till statsminister. Därför fick de mer tid på sig att komma överens med andra partier för att bilda regering. Det sa talmannen några dagar före jul.

Partiledarna måste berätta för talmannen hur arbetet går, under tiden. De berättade en gång förra veckan. Idag talar talmannen med Ulf Kristersson och Stefan Löfven på telefon igen.

Talmannen Andreas Norlén vill inte säga något om vad partiledarna berättade för honom. Och partierna säger inte heller någonting. Så vi vet inte hur arbetet går.

Om en vecka ska talmannen ha riktiga möten med alla partiledare. Och den 14 januari ska han presentera sitt förslag på statsminister. Det ska vara den partiledare som har störst chans att bli godkänd av politikerna i riksdagen.

Riksdagen ska rösta om talmannens förslag onsdag den 16 januari. Om riksdagen röstar nej, så får talmannen lämna ett sista förslag. Riksdagen har ju redan röstat nej till talmannens förslag två gånger. De kan bara rösta om statsminister fyra gånger. Om det inte finns en statsminister efter det så blir det ett nytt val. Det kallas extraval.