Trycket på Ryssland växer efter spionaffären

3:05 min

Det internationella trycket på Ryssland att släppa den man som greps i Moskva misstänkt för spioneri för drygt en vecka sedan ökar. Mannen som föddes i Kanada har nu visat sig inte bara vara amerikansk medborgare utan även irländare och britt.

– Individer ska inte användas som bonde-pjäser i ett schackspel för att uppnå diplomatiskt inflytande, det säger den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt.

Storbritannien har begärt att få träffa den man som nu sitter fängslad i Moskva. Det har även irländska myndigheter gjort enligt irländska public service RTE.

Redan innan stod det klart att han var född i Kanada men amerikansk medborgare och den amerikanske ambassadören har fått träffa honom i fängelset.

Den ryska säkerhetstjänsten grep honom misstänkt för spioneri några dagar innan nyårsafton i centrala Moskva, enligt uppgifter på ett hotell bara några stenkast från FSBs högkvarter.

Mannens familj i USA säger att han bara var på besök i Ryssland för att gå på bröllop, en tidigare kollega från den amerikanska marinkåren skulle gifta sig med en ryss.

Den här mannen har tidigare arbetat inom marinkåren i mer än 10 år och tjänstgjort i Irak flera gånger. Men jobbar nu med säkerhet på ett amerikanskt bolag inom bilindustrin.

Enligt ryska nyhetsbyråer har han också formellt åtalats.
Det är inget hans ryske advokat bekräftar, men advokaten sa till nyhetsbyrån Reuters att som det ser ut nu så kommer han att sitta fängslad åtminstone till slutet av februari.

– Jag tycker att gripandet är grundlöst och det gör så klart han också. Naturligtvis har vi överklagat beslutet och begärt att han ska släppas mot borgen, det säger advokaten Vladimir Zjerebenkov.

Skulle ett åtal leda till att han döms för spioneri kan det ge mellan 10 och 20 år i fängelse enligt rysk lag.

Denna spionmisstänkte kan nu bli ytterligare en dimension i de redan permafrost-frusna relationerna mellan Ryssland på ena sidan och USA och Storbritannien på den andra.

Mordförsöket på Skripals i brittiska Salisbury, misstankarna om rysk inblandning i det amerikanska valet, hoten om att säga upp INF-avtalet som reglerar medeldistansrobotar och sedan 2014 den ryska annekteringen av Krim.

Både från ryskt och amerikanskt håll har det i dagarna spekulerats i att det nu kan ske ett spion-utbyte.

I USA pågår rättsprocessen mot den ryska medborgaren Maria Butina som greps förra sommaren. Bara för några veckor sedan, som en del i ett avtal med amerikanska åklagare, erkände hon sig skyldig till att ha försökt infiltrera den konservativa amerikanska vapenlobbyn på uppdrag av Ryssland.

Att Butina skulle vara utsänd förnekas av det ryska utrikesdepartementet som istället har en bild av henne som profilbild i sociala medier, där det står "Frige Maria Butina".