Anhöriga protesterar mot hemlig dom i Kina

2:44 min

I Kina väntar anhöriga på att få reda på domen mot en av landets oppositionella advokater efter en rättegång som hölls bakom stängda dörrar. Vår korrespondent har träffat advokatens hustru som protesterar utanför åklagarmyndigheten i Peking.

– Jag kan gå utan hår, men ni kan inte vara utan lag, skanderar tre kvinnor med rakade huvuden i den iskalla vinterblåsten framför Kinas högsta åklagarmyndighet.

Orden för ”hår” och för” lag” låter liknande på kinesiska.

Kvinnorna protesterar mot gripandet och den hemliga rättegången mot människorättsadvokaten Wang Quanzhang. En av dem är hans fru Li Wenzu.

Hon har inte träffat honom på tre och ett halvt år sedan han greps av polis i ett stort tillslag mot hundratals advokater som inte följde den kinesiska regeringens linje.

 – Jag visste inte förut att världen jag levde i var så mörk och hemsk säger Li Wenzu medan vi värmer oss på en restaurang nära åklagarmyndigheten.

Som advokat registrerade hennes man Wang Quanzhang en organisation i Hongkong tillsammans med svensken Peter Dahlin. Organisationen tog emot bidrag från utländska givare för att hålla utbildningar i Kina om lag och försvar av mänskliga rättigheter.

Men efter att Wang Quanzhang greps har ingen av familjens advokater tillåtits att försvara, eller ens träffa honom.

– Jag har engagerat sju olika advokater, eftersom de en efter en utsatts för påtryckningar och hot från myndigheterna eller fråntagits sin advokatlicens, berättar Li Wenzu.

Vid rättegången som hölls på juldagen 2018 anklagades hennes man för att ha försökt undergräva statsmakten. Trots att rättegången redan hållits vet hans fru fortfarande inte vad domen innebär, eller hur han mår efter mer än tre år av förhör.

Utomlands har behandlingen av Wang Quanzhang och de andra gripna advokaterna fördömts av bland annat EU, som kräver att han friges.

I början av december tilldelades Li Wenzu det svenska Edelstampriset för modigt försvar av mänskliga rättigheter. Men det enda hon kan göra i Kina är att fortsätta skriva brev och protestera hos myndigheterna.

– En del säger att jag borde akta mig och tänka på vad som ska hända med vårt barn om jag också blir gripen – men om jag blir tyst, då blir det ännu farligare för min man i fängelset, säger Li Wenzu.