Uppgifter om statskupp i Gabon

1:40 min

I Gabon i centralafrika kommer uppgifter som tyder på att en statskupp ägt rum. Tidigt i morse tog militären över statsradion och läste upp ett meddelande.

– Vi har etablerat ett nationellt råd för återuppbyggnad för att säkra statens fortlevnad och demokrati för Gabons folk, sa löjtnant Kelly Ondo Obiang i gaboneisk radio tidigt i morse, flankerad i radiostudion av beväpnade soldater med bistra miner.

Uppgifterna är knapphändiga och det är oklart hur stor del av armén som står bakom det uppenbara kuppförsöket. Det har kommit rapporter om skottlossning i huvudstaden Libreville och om att militärfordon spärrat av vägen fram till radiohuset.

Enligt radioutsändningen är kuppmakarna missnöjda med president Ali Bongo, som styr Gabon sen 2009, men som stora delar av hösten varit utomlands för vård efter en stroke.

I sitt nyårstal var han tydligt påverkad av sviterna av stroken och enligt kuppmakarana gör Ali Bongos hälsa honom oförmögen att leda landet.

Ali Bongo tog över styret från sin far Omar Bongo som styrde det mycket oljerika Gabon från 1967. Men efter mer än ett halvt sekel med samma familj vid makten har många gabonesers längtan efter något annat gjort sig allt mer påmint.

Ali Bongo valdes om 2016 men valet omgärdades av misstankar om valfusk och stora demonstrationer slogs då ner med våld.