Rahaf Mohammed Alqunun, vädjar på Twitter
1 av 2
Rahaf Mohammed Alqunun, vädjar på Twitter. Foto: Twitter.
Rahaf Mohammed Alqunun
2 av 2
Rahaf Mohammed Alqunun. Foto: TT

Saudisk kvinna vägrar lämna hotellrum – vill få asyl

1:58 min

En ung saudisk kvinna har barrikaderat sig på ett hotellrum på Bangkoks flygplats efter att hon vägrats att fortsätta till Australien för att där söka asyl.

Hon vägras möjligheten till asyl i Thailand efter att hon har flytt från sin saudiska familj när de var på semester i Kuwait.

Den unga saudiska kvinnan, Rahaf Mohammed Alqunun, vädjar på Twitter om hjälp med att stoppa de thailändska myndigheterna att skicka tillbaka henne till Kuwait. 

Hon säger till brittiska BBC att hon har tagit avstånd från islam och fruktar att hennes familj kommer att döda henne om hon skickas tillbaka till Saudiarabien. Enligt henne själv har hon under många år utsatts för fysisk och psykisk misshandel av sin familj.

Kvinnan var på semester med sin familj i Kuwait när hon flydde för två dagar sedan. Hon försökte flyga till Australien där hon hoppades kunna söka asyl. På Twitter skriver hon att hennes liv är i fara. 

När kvinnan mellanlandade i Bangkok för att byta flyg uppger hon att hennes pass beslagtogs av en saudisk diplomat som sökte upp henne på flygplatsen.

Enligt de thailändska myndigheterna hade den unga kvinnan varken pengar eller visum – ett måste för att få resa vidare från Thailand till Australien.

Enligt kvinnan själv har hon visum till Australien och har aldrig haft någon tanke på att stanna i Thailand.

Nu har kvinnan barrikaderat sig på ett hotellrum på flygplatsen efter att myndigheterna misslyckats med att sätta henne på ett plan tillbaka till Kuwait.

Kvinnans situation har uppmärksammats stort runt om i världen tack vare hennes vädjan via sociala medier. Bland annat Human Rights Watch och FN:s flyktingorgan UNHCR har erbjudit sig att hjälpa kvinnan.

De thailändska myndigheterna säger att man inte kan ge kvinnan asyl i Thailand eftersom hon saknar dokument, som hon blev fråntagen av en saudisk ambassadtjänsteman.

Chefen för den thailändska gränspolisen sa vid en presskonferens att man inte kommer skicka tillbaka kvinnan till varken Kuwait eller Saudiarabien mot hennes vilja.

Under presskonferensen berättade man att kvinnan kommer att få träffa representanter från UNHCR under dagen. Man berättade också att kvinnas pappa, en högt uppsatt saudisk regeringstjänsteman är på väg till Bangkok för att hämta hem sin dotter. Det kan de thailändska myndigheterna inte sätta stoppa för i nuläget.

Det här ett av många liknande fall som varje år inträffar i Sydostasien. Bangkok, Singapore och Manila i Filippinerna är flygplatser dit kvinnor från Mellanöstern tar sig för att sedan förhoppningsvis kunna fortsätta till Australien för att söka asyl för att undkomma sina familjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista