Hultqvist bekräftar: Försvaret missar deadline

2:54 min

Sverige är på väg att nå målet med två fullt tränade och utrustade armébrigader – men inte till år 2020 som var bestämt.

Det säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Sverige kommer att nå politikernas mål om två fullt tränade och utrustade armébrigader till 2020. Det uppgav arméchefen Karl Engelbrektson på lördagen.

– Just nu räcker inte pengarna, säger Karl Engelbrektson till SVT.

Uppgiften är ingen nyhet för försvarsminister Peter Hultqvist (S), som säger att Sverige ändå är på rätt väg för att uppnå målet.

– Jag har ingen annan uppfattning än Karl Engelbrektson att det här kommer att ske en förskjutning att vi inte kommer att nå exakt upp till det här 2020, men vi har kommit en bra bit på väg, säger Peter Hultqvist.

Försvaret kommer nå målen så småningom, men det krävs mer arbete, uppger Hultqvist. Att man nu spräcker politikernas deadline beror på att försvarsmakten nu ställer om sin organisation från att handskas med internationella insatser.

– Vi har vänt om till nationellt försvar och då är brigader en viktig del. Vi har i dag en arméförmåga som är avsevärt högre än 2014 och kommer att vara avsevärt högre år 2020, säger Peter Hultqvist.

När kan Sverige ha två färdiga brigader?

– Jag spekulerar inte i tidpunkter. Jag tror att det är vanskligt. Vi är bättre i dag och kommer vara bättre år 2020, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi har kontroll på frågan och för mig är det här ingen nyhet.

Arméchefen säger att det behövs mer pengar. Hur mycket mer behövs?

– Det vill jag inte heller spekulera i. Men jag kan konstatera att de beslut som är fattade i statsbudgeten 2019 innebär mer pengar till försvarsmakten, säger Peter Hultqvist.

Vad betyder det för Sveriges säkerhet att bara en brigad hittills är fullständig?

– Min bedömning är att vi har en generellt bättre försvarsförmåga både i armé, flyg och marin i dag än vad vi hade tidigare. Och vi har också gjort en lång rad beställningar på olika områden som kommer att ytterligare förstärka försvarsförmågan, säger han.

– Man måste ha förståelse för att det tar tid att bygga militär förmåga, men att rasera militär förmåga, och det bör ju vara en läxa för många att fundera igenom, det går mycket snabbt, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.