Blomkålsbolognese

300 g shiitakesvamp
1 blomkålshuvud, ca 1 kg
4 + 2 msk olivolja + lite mer till serveringen
2 + 2 msk smör
1 stor gul lök, finhackad
6 vitlöksklyftor, tunt skivade eller finhackade
1/2 tsk chili flakes
1 msk färsk rosmarin, finhackad eller halva mängden torkad
5 1/2 msk tomatpuré
salt
500 g pasta
60 g (ca 2 1/2 dl) parmesan, nyriven + mer till serveringen
bladpersilja, finhackad

Putsa svampen. Kör den sedan i en matberedare tills den är finhackad. Häll över i en skål.

Plocka ner blomkålen i buketter och kör den sedan i omgångar i matberedaren tills den är ungefär i risstorlek. Lägg i en annan skål.

Hetta upp 4 msk olivolja och 2 msk smör i en stor kastrull. Medelvärme. Fräs svampen till fin färg i ca 5 minuter. Rör om då och då.

Tillsätt 2 msk olivolja och fräs löken ihop med svampen tills löken blir riktigt mjuk, ca 8-10 minuter. Rör om så att den inte bränns.

Tillsätt vitlök, rosmarin, chili och fräs under omrörning tills vitlöken är mjuk och genomskinlig (den ska inte ta färg!), ca 3 minuter.

Skrapa undan ingredienserna så att kastrullbotten och olivolja blottas. Tillsätt tomatpurén där och låt den fräsa i oljan under omrörning tills den mörknar lite, ca 2–3 minuter.

Tillsätt blomkålen och lite vatten och låt den fräsa/koka under omrörning ca 8 minuter. Den ska släppa sitt vatten och bli mjuk. Tillsätt ev lite mer vatten så att inte blomkålen bränns.

Koka pastan i saltat vatten. Ta pastan ett par minuter innan den är färdig. Lyft över pastan i blomkålskastrullen med hjälp av en hålslev eller trådsil. Eller häll av den i ett durkslag, men se då till att spara en skål av pastavattnet!

Se om det behöver saltas mer.

Tillsätt 2 msk smör och parmesanen till pasta/blomkålsblandningen. Justera konsistensen med pastavattnet. Låt småkoka under omrörning tills pastan är al dente och såsen kletar sig runt pastan.

Strö över persilja, ringla över lite olivolja och servera med mer nyriven parmesan.