Karljohansgryta

4 portioner

400 g blandfärs eller lammfärs eller sojafärs
500 g vitkål, finstrimlad
1 gul lök, finhackad
200 g (ca 1 liter) svamp
2–3 msk smör
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk torkad timjan
1 dl rött vin
1 msk vetemjöl
2–3 dl vatten
1/2 buljongtärning, gärna svamp
salt
peppar

Strimla vitkålen fint, t ex med en osthyvel.

Finhacka löken.

Borsta svampen eller skölj om det behövs. Dela ner i mindre bitar om det behövs.

Fräs svampen i smöret och låt det mesta av vätskan koka in. Låt löken fräsa med så den blir mjuk.

Tillsätt vitlök och låt den fräsa mjuk utan att ta färg. Tillsätt timjan.

Tillsätt färsen och fräs den till lite färg.

Tillsätt den strimlade kålen och fräs en stund.

Tillsätt vinet och låt koka in.

Pudra över mjölet och blanda runt. Tillsätt vatten och ev buljongtärning.