Nya fredssamtal om Afghanistan ställs in

Talibanerna väntades på onsdag träffa representanter för USA för inledande fredssamtal i Qatar. Men mötet ser nu ut att bli inställt, detta sedan deltagarna sägs vara oense om mötesagendan, uppger en källa inom talibanerna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De inplanerade samtalen var planerade att inledas i en period då rapporter från Washington kommit om att president Donald Trump överväger att dra tillbaka delar av de amerikanska trupperna från Afghanistan.

De amerikanska trupperna utgör en betydande del av de utländska styrkorna i Afghanistan, som bland annat stödjer den afghanska regeringsarmén. Den har på senare tid lidit stora förluster mot framför allt talibanerna vars attacker blir allt tyngre och de har ett starkt grepp om betydande delar av landet.

Talibanerna har tillbakavisat förfrågningar om att låta den afghanska regeringen delta i samtalen i Qatar med motivet att de ser USA som sina huvudmotståndare i det 17 år långa kriget som krävt tiotusentals dödsoffer.

Under den senaste samtalsrundan, i december, diskuterades ett eldupphör. Då krävde talibanerna att Saudiarabien, Pakistan och Förenade Arabemiraten skulle fungera som garanter och att USA skulle gå med på att utse en kandidat från talibanrörelsen för att leda en framtida övergångsregering i Afghanistan, enligt Reuters.