Mer snö och blåst över mellersta Sverige

2:24 min

Ett oväder med snö kommer in över mellersta Sverige idag. Det ska blåsa och snöa mest i Uppsalas och Gävleborgs län.

Myndigheten SMHI varnar för mycket snö på vissa platser. Mest i Gästrikland och längs kusten i norra Uppland. Det kommer också att blåsa mycket vid kusten. Det ska också komma mycket snö i den västra delen av mellersta Sverige. I landskapen Värmland, Västmanland och Dalarna.

Förra veckan var det en storm som gjorde att många hem förlorade elen. Träd blåste ner och ramlade över ledningar. I samma områden kommer nu mer snö och blåst. Det blir svårt för dem som fortfarande inte har fått tillbaka elen.

I Norrtälje har räddningstjänsten bett försvarsmakten om hjälp, med båtar och bandvagnar. Bandvagnar kan ta sig fram, även om det är väldigt mycket snö på marken. Det är bra att vara förberedd, tycker räddningstjänsten i Norrtälje. Fler träd kan falla ner nu, om det snöar och blåser mycket.

Myndigheter varnar för att det kan bli problem på vägarna. Vägarna kan bli hala. Och när det blåser och snöar samtidigt blir det svårt att se, och snön kan lägga sig i drivor. Det säger Alexandra Olsson. Hon är väderexpert på myndigheten SMHI.

– Det kan bli riktigt besvärligt, speciellt över Gästrikland och Upplandskusten. Vinden i kombination med snö kan skapa lite extra stora problem i trafiken, då den här snön kan ta och driva, säger Alexandra Olsson.