Bränd - filmad Murakami-novell

1:33 min

Bränd är en uppväxtskildring som berör med klasskomplex och uppdämd ilska, men också skönhet och mysterier. (Premiär 18 januari).
Betyg: 5

Titel: Bränd (Beoning )
Regissör: Chang-dong Lee
Manus: Jungmi Oh, Chang-dong Lee efter novell av Haruki Murakami 
Skådespelare: Ah-in Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jun            
Genre: Drama
Betyg: 5

Bränd finns kvar bland de filmer som kan få en Oscar för bästa utländska film, och den sydkoreanska filmen är den film som fått flest nomineringar inför den asiatiska filmgalan. Den är lång och med en del storslagna scener, som gör den allra bäst på bio.

Bränd bygger på en mycket kort novell av japanen Murakami, och i filmen så har det lagts till och ändrats en hel del. Här möter vi unga Jongsu, en kille som vill bli författare, han bor på uppväxtgården på landet i en sömnig tillvaro, så en dag i stan träffar han en tjej som han varit skolkamrat med. De träffas några gånger och han lovar se efter hennes katt när hon reser till Afrika. När hon kommer hem igen, så har hon med sig en några år äldre kille, rik och världsvan med historier om hur allting ligger till.

Bränd är ett långsamt triangeldrama, här finns mysterier, här finns klassklyftor och en ilska som kan explodera. Men också vackra stunder och skönhet i bilderna. Jag gillar också miljöerna, man förflyttas till platserna. Till överfyllda lägenheter och bråtefylld landsbygd. Mitt betyg till Bränd blir en femma, jag tvekade länge mellan en fyra och en femma. Men det är en film som dröjer kvar och berör.