Alliansen förhandlar om en "anti-SD-klausul"

1:41 min

Förhandlingarna om vem som ska få bilda regering pågår ju för fullt. För Moderatledaren Ulf Kristersson gäller det att övertyga Centerpartiet och Liberalerna om att Sverigedemokraterna inte kommer att få något inflytande.

Alliansens partiledare försöker nu - enligt Ekots källor - enas om ett gemensamt dokument som ska säkerställa detta.

Moderatledaren Ulf Kristersson har upprepade gånger sagt att han - om han blir statsminister - inte tänker samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna.

Men Centerpartiet och Liberalerna röstade ändå nej till honom i statsministeromröstningen i november, med hänvisning till att en Moderatledd regering skulle bli beroende av SD.

Samtidigt som Centerpartiet och Liberalerna fortsätter att förhandla sakpolitik med Socialdemokraterna, så pågår alltså diskussioner mellan alliansens partiledare om Sverigedemokraterna.

Samtalen handlar om hur C och L ska kunna få garantier om att SD inte ska få något politiskt inflytande, en slags "anti-SD-klausul".

Enligt en av Ekots källor så arbetar alliansens partiledare med att ta fram ett "grundläggande dokument hur man ska förhålla sig till varandra", om det skulle bli en Moderatledd regering.

Hur långt de här samtalen har kommit har Ekot i dag inte fått klarhet i.

Både Centerpartiet och Liberalerna planerar att ha en rad avgörande möten de närmaste dagarna. På måndag presenterar riksdagens talman en statsministerkandidat och på onsdag nästa vecka blir det omröstning.