Efter stormen: Vattenfall spränger bort träd

1:20 min

Ett stort antal fallna träd ligger ute i naturen efter stormen Alfridas framfart. För att få bort dem från exempelvis elledningar så använder nu elbolaget Vattenfall sprängladdningar.

– Det är ett väldigt effektivt sätt att få fram det som ligger under träden, som en elledning till exempel. Det blir ungefär som att lägga en kinapuff i ett plockepinn, säger Jenny Hakeberg på Vattenfalls kommunikationsavdelning.

De som bor i närheten av arbetena kommer att kunna höra fler smällar den kommande tiden, då Vattenfall planerar att intensifiera sprängningarna.

Nästan 12 000 abonnenter saknar ännu ström i Roslagen och fler drabbades när den tunga blötsnön föll på skadade ledningar.

Prognosen är att fastlandet och öar med fast förbindelse ska få tillbaka strömmen till den 10 januari. För de andra öarna kan de dröja till den 25 januari.

– Vi har omfattande insatser som pågår i de drabbade områdena med 500 personer som är ute och jobbar för fullt, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall, till TT.