Norrköping

Sprängningar har blivit vanligare

1:46 min

På måndagskvällen sprängdes en lägenhetsdörr i centrala Norrköping, och just sprängningar är något som blivit vanligare både i Norrköping och nationellt.

En orsak till att sprängningarna ökar i landet att det blivit lättare att hitta explosiva varor, och ofta är det gängkonflikter som ligger bakom dem, enligt Peter Lyrander, säkerhetschef på Norrköpings kommun. Han uttalar sig generellt, och inte om det aktuella fallet. 

– Ofta rör det sig om grov organiserad brottslighet som försöker markera sin närvaro, säger Peter Lyrander.

Hur stort är problemet med kriminella nätverk och gäng i Norrköping?

– Norrköping har problem med så kallade löst kriminella nätverk. Det här är personer med samma bakgrund, uppvuxna i samma område, en del är bröder eller släkt. De här begår brott redan i tidig ålder, och den vanligaste inkörsporten är narkotikahandel. 

Enligt Peter Lyrander finns det generellt sett inga skäl för allmänheten att vara orolig för våldsdåd.

– I stor majoritet av de här fallen rör det sig om inbördes konflikter, och det är generellt sett ofta konflikter mellan kriminella personer som är i fejd med varandra. 

Säkerhetssamordnaren berättar också att det pågår flera samverkansprojekt för att komma åt den organiserade brottsligheten i Norrköping, däribland LOS-projektet, som riktat in sig på svartklubbsverksamhet som ofta finansierar kriminell verksamhet.