Rahaf Mohammed Alqunun
Rahaf Mohammed Alqunun. Foto: TT

Saudisk kvinna får flyktingstatus av UNHCR

0:58 min

Den unga saudiska kvinna som i helgen barrikaderade sig på ett hotellrum på flygplatsen i Bangkok har nu fått flyktingstatus av FN:s flyktingorganisation.

Det var i söndags den 18-åriga saudiska kvinnan kom till Bangkok på sin väg till Australien, där hon tänkt söka asyl eftersom hon fruktade att hennes familj, som hon flytt ifrån, skulle döda henne.

Kvinnan själv säger att hon under flera år har utsatts för fysiska och psykiska övergrepp, för att hon har vänt sig från islam, och är rädd att bli bortgift mot sin vilja.

Hennes fall fick stor uppmärksamhet när hon först vägrade att gå ombord på ett flyg från Bangkok till Kuwait, och i stället låste in sig i ett hotellrum på flygplatsen där hon använde sociala medier för att få omvärldens uppmärksamhet.

Tack vare hennes vädjan om hjälp så ingrep bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR, som efter förhandlingar med de thailändska myndigheterna fick ta med sig kvinna för att utreda om hon skulle kunna få flyktingstatus, något hon nu fått.

UNHCR har nu vädjat till de Australiensiska myndigheterna att så snart som möjligt behandla kvinnans begäran om asyl i landet. Under tiden kommer hon att vara kvar i Thailand under UNHCRs beskydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista