16-åring: "Hembygdsföreningar behöver locka yngre"

2:44 min

Landets hembygdsföreningar borde engagera fler yngre, menar Sveriges Hembygdsförbund. Medelåldern i föreningarna beräknas ligga över pensionsstrecket, men på vissa håll i landet har en föryngring påbörjats.

Hör ett längre inslag med Oliver Kårefalk längst ned i artikeln.

Vanligtvis brukar det bjudas på kaffe på hembygdsgården i Åsele, men när 16-årige Oliver Kårefalk får bestämma så blir det läsk till kakorna.

Fascinationen för hembygden är något som funnits hos honom så länge han kan minnas och sedan två år tillbaka sitter han i hembygdsföreningens styrelse.

– Det var nog min gammelmoster Ulla Hellman som intresserat mig för det mesta. Gamla saker och redskap, men innan dess har jag alltid varit intresserad av att plocka i lådor hos farmor och så där, säger Oliver Kårefalk.

Han är med sina 16 år fyllda något av en anomali när det kommer till styrelseledamöter i hembygdsföreningar.

På Sveriges Hembygdsförbund beräknar man att snittet av medlemmarnas ålder är över pensionsstrecket och att även om antalet hembygdsföreningar blivit något fler de senaste åren fortsätter förbundets medlemsantal att sjunka stadigt.

Sedan 2013 har medlemsantalet varje år minskat med ungefär en procent, vilket motsvarar cirka 4000 medlemmar.

Jan Nordwall är generalsekreterare på Sveriges Hembygdsförbund och han tycker det är tråkigt, men han ser en tydlig orsak till minskningen.

– Vi är betydligt mer rörliga i dag, än vad man var för i världen. Man får å andra sidan kanske fler hembygder än man haft tidigare, men inte den starka förankringen till bara en plats, säger Jan Nordwall.

Hos riksförbundet är "barn och unga" just nu ett särskilt prioriterat fokusområde, både på nationell och regional nivå. Där anser förbundet att föreningarna kan behöva jobba med sin flexibilitet för att locka de yngre.

– Man kan jobba i små projekt, ha arbetsgrupper och ta in ungdomar på ett annat sätt än det vanliga. Man kanske kan jobba bättre med sociala medier för att kanske nå längre.

Just sociala medier är något som Oliver Kårefalk tagit till sig av.

Tillsammans med en äldre kollega i föreningen skapade han facebookgruppen "Åsele – förr och nu", som nu har över 800 medlemmar – mer än en fjärdedel av hela kommunens befolkning. Där får han ännu en möjlighet att undersöka bygdens historia.

– Det väcker ju flera minnen hos många har jag märkt. De blir glad och säger "oj, den där har jag inte sett på hundra år nästan". Det blir som något nytt för dem.

Men det blir ju lite speciellt för dig eftersom du inte själv har minnen från den tiden?

– Nej, men jag har ju fått berättat för mig och sett. Det är precis som om man har levt under den tiden, fast man inte har gjort det, säger Oliver Kårefalk.