Dokumentär om missbruk och medberoende

6:40 min

"Allt vi äger" är en dokumentär där man färdas mellan Stockholms tunnelbanestationer, avgiftningskliniker och offentliga toaletter. Man får följa Curtis och Johan som båda är sjuka i beroende.

Emily Norling föddes i Karlstad och växte upp i Eda kommun och nu debuterar hon med sin dokumentär "Allt vi äger"

– Jag stod bakom Curtis i rulltrappan mitt i Stockholm och såg på hans ryggsäck och där stod det, allt man äger bär man var dag. Och de var de orden som jag fastnade vid inledningsvis. Jag började prata med honom och gillade väl varandra ganska mycket från start, vi hade en del att snacka om, berättar Emily Norling som nu bor i Stockholm.  

Under fyra år följde Emily Norling Curtis och Johans liv. 

– De är två väldigt olika människor men både Curtis och Johan är jättefina människor. Bland de finaste människor jag känner och de är också väldigt sjuka i sitt beroende. De har haft väldigt tuffa liv, med mycket ångest och det var väl där vi hittade varandra och kunde knyta an till varann. Det var mycket ångestsnack och hur vi ser på världen och någon typ av gemensam känsla av att inte kunna leva upp till samhällets förväntningar på olika sätt, berättar Emily Norling.

Under resans gång så upptäckte hon att hon hamnade i ett medberoende gentemot Curtis och Johan. 

– Vi blev snabbt väldigt nära vänner. Och samhället brister mycket i att ta hand om människor som är sjuka i sitt inre och människor med ett beroende. Det ställer väldigt höga och ibland orimliga krav på människor som står runt omkring oavsett om det är släkt, anhöriga eller vänner. Och under de här åren så förstod jag att jag alltid haft ett medberoende-problem och att den började mycket tidigare. Det började inte med att jag träffade Curtis och Johan men den blev extremt tydlig i den vänskapen och dynamiken som vi har. Det var en massa frågor som kom upp, vad är det att vara en lojal vän? Och när kliver man över gränsen och det blir självuppoffrande och destruktivt, vad är vänskap och vad är sjukt, berättar Emily Norling.

Dokumentären har premiärvisning på Göteborgs Filmfestival den 26:e januari.