Blodapelsin, lax och fänkål till förrätt

Vår matinspiratör Christina Jansson lagar idag mat med en av hennes favoritfrukter.

Rå lax med blodapelsin och picklad fänkål

4 st blodapelsiner

150-200 g färsk lax (salma eller liknande)

1 liten fänkål

1 msk ättiksprit

2 msk socker

3 msk vatten

en nypa flingsalt

ett varv med pepparkvarnen

 

Skiva fänkålen tunt med mandolin.
Rör ut socker i ättiksprit och vatten. Lägg fänkålen i en bunke med lagen och blanda om.
Låt stå medan blodapelsinerna fileas.
Filea apelsinerna genom att skära bort toppen och botten med en vass kniv. Skär runt om så att allt skal och vita hinnor försvinner.
Skär ut varje apelsinklyfta för sig utan att få med vita hinnor.
Skär laxen i tunna skivor.
Servera laxen med blodapelsin och picklad fänkål. Toppa med lite, lite salt och svartpeppar.

Räcker som förrätt för 4 personer.