Förslaget: Ingen assistans vid psykiska diagnoser

2:41 min

Barn och personer med psykiska diagnoser blir av med rätten till personlig assistans. Istället kommer de att få andra typer av stöd. Det föreslår den stora LSS-utredningen som presenteras i eftermiddag.

Utredaren Gunilla Malmborg berättar i en intervju med nyhetsbyrån TT att hon vill se stora förändringar i lagen om stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

Malmborg kommer att presentera sina förslag på en pressträff kl 15 under torsdagen.

I intervjun säger Gunilla Malmborg bland annat att hon föreslår att staten tar över hela ansvaret för att betala för personliga assistenter, idag delas kostnaderna mellan staten och kommunerna.

Utredaren vill samtidigt att barn upp till 16 år, samt personer med psykiska diagnoser, ska mista rätten till assistansersättning, de ska istället få andra typer av stöd från kommunen.

Utredningen vill också minska timersättningen om den personliga assistenten är en anhörig.

I uppdraget har ingått att statens kostnader för personlig assistans, som skjutit i höjden sen reformen infördes 1994, inte ska bli högre än i dag.

Enligt utredaren kommer förslagen att minska statens kostnader med 600 miljoner kronor per år, medans kostnaderna för kommunerna kommer att öka med uppemot 400 miljoner per år.

Kommunerna kommer att få viss kompensation från staten förändringarna, menar utredaren.

Utredningens förslag föreslås träda i kraft från 2022.