KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN

Mattias Berg: Dags att utvärdera den roll Espmark och Englund haft

8:42 min

Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till Akademien. Gunnar Bolin och Mattias Berg kommenterar.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

På torsdagsförmiddagen meddelade Peter Englund och Kjell Espmark, som lämnade sina stolar i våras, att de nu återvänder till Svenska Akademien. Från och med nästa torsdag är därmed fjorton ledamöter, av de aderton, aktiva och deltar i arbetet.

Ni har följt akademikrisens alla faser under det senaste året - vad betyder det för akademin att Peter Englund och Kjell Espmark nu återvänder?

– Det betyder nog väldigt mycket. Den bilden som gick ut från den högtidliga sammankomsten, när de var 7 personer vid ett bord avsett för 18 var en drastisk bild av en skadeskjuten organisation. Nu är de 14 och det är en restaurering av akademien. Det är fortfarande långt kvar, men för ledamöterna som har en förhoppning om att det ska återfå sitt goda rykte var det nödvändigt, tror jag, att ledamöter kom tillbaka. Hade det hoppat av fler vet jag inte hur det hade sett ut för framtiden, säger Gunnar Bolin.

Varför händer det här just nu?

– De säger själva att de inte har med processen om Katarina Frostenson och en förlikning. Men det ser ju ut så, att de har med varandra att göra. Kjell Espmark och Peter Englund var två av de starkaste kritikerna om frågan om Frostenson närvaro i Akademin, säger Mattias Berg och fortsätter:

– Jag känner att det är dags att utvärdera den roll de har haft. Det är ju litet grand ett lyckligt slut för deras del att de återkommer och Frostenson, om det blir så att hon lämnar, är det någon form av lösning. Samtidigt tycker jag att det är principiellt tveksamt att vara ledamot, men ändå inte. Antingen är man ledamot fullt ut eller så träder man ur definitivt, som Klas Östergren gjorde.

Hör hela kommentaren i klippet ovan.