Löfven och Kristersson vill inte kommentera hur arbetet går

3:27 min

Talmannen har haft möten med Socialdemokraternas och Moderaternas partiledare idag. På måndag ska talmannen presentera sitt förslag på statsminister.

Förra veckan pratade talmannen med partiledarna på telefon. Men idag har de haft riktiga möten. Partiledarna har berättat hur de vill bilda regering.

Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson träffade journalister efter sina möten med talmannen. Men de ville inte berätta så mycket om hur arbetet går.

Stefan Löfven säger att han arbetar hårt för att kunna bilda en regering. Men han vill inte säga hur stor chansen är att talmannen föreslår honom som statsminister.

– Jag vill inte bedöma något. Det är väldigt svårt, jag kan inte ge någon procentsats exempelvis. Men vi har arbetat hela tiden för att det ska kunna gå i mål. Och det är självfallet så att mitt arbete syftar till att jag ska kunna bilda regering, säger Stefan Löfven.

Moderaternas Ulf Kristersson säger att han har haft möten med de andra partierna i Alliansen. Alltså Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Han vill bilda regering med stöd från dem, men de behöver också stöd från något mer parti. Ulf Kristersson vill inte berätta vad de har sagt på mötena.

– De här samtalen har både handlat om den politiska inriktningen för en regering som jag skulle vilja leda, men också formerna för en sån regerings parlamentariska arbete. Jag tänker inte säga mer om detaljerna om detta, säger Ulf Kristersson.

Socialdemokraterna har också haft möten med Centerpartiet och Liberalerna. De vill samarbeta med dem och Miljöpartiet, för att bilda en regering. Under helgen ska Centerpartiet och Liberalerna bestämma hur de ska göra. Både Stefan Löfven och Ulf Kristersson behöver alltså deras stöd för att bilda regering. Så Centerpartiet och Liberalernas beslut kommer vara mycket viktiga.

På måndag den 14 januari ska talmannen presentera sitt förslag på statsminister. Det ska vara den partiledare som har störst chans att bli godkänd av politikerna i riksdagen.

Riksdagen ska rösta om förslaget onsdag den 16 januari. Om riksdagen röstar nej lämnar talmannen ett till förslag till riksdagen. Om det inte finns en statsminister efter det så blir det ett nytt val. Det kallas extraval.