Allt fler anmäler identitetsstölder på nätet

1:39 min

Sedan det blev brottsligt i sig att utge sig för att vara någon annan så har anmälningarna om olovlig identitetsanvändning ökat för varje år.

Lagen olovlig identitetsanvändning innebär att det inte krävs något ytterligare brott för att det ska räknas som olagligt att utge sig för att vara någon annan eller använda någons personuppgifter. Den instiftades i juli 2016.

2017 anmäldes 27 600 fall av olovlig identitetsanvändning. Mellan januari till november ifjol ökade anmälningarna till 28 200. Av dem är cirka 25 procent brott där någon använt sig av en persons bilder eller namn på nätet.

Mörkertalet är stort

Det hände 25-åriga Fabian Wennerbeck. För en månad sedan blev han konfronterad av en tjej som frågade varför han blockat henne på dejtingappen Tinder.

– Jag tänkte att hon hade skrivit till fel person, men hon sa ”nej det är ju ditt namn och du på bilderna”. Då förstod jag att något inte stämde, säger Fabian Wennerbeck.

 Polisen tror att mörkertalet är stort, trots att anmälningarna ökar.

– Att folk inte använder korrekta bilder händer hela tiden och det kan vara svårt att spåra en gärningsman, berättar Lotta Mauritzson som arbetar som brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum