Ramberg: Regeringsmakten uppenbarligen viktig för S

3:16 min

Annie Lööf meddelade idag att Centerpartiet kommer att stödja Stefan Löfven som statsminister, efter att ett utkast till överenskommelse, på totalt 73 punkter, tagits fram.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Centerpartiet planer att rösta gult till Stefan Löfven som statsminister i en omröstning, som tidigast kan ske på onsdag. Däremot vill inte Annie Lööf ingå i en regeringskonstellation med Socialdemokraterna, något som hon också påpekar var ett vallöfte.

Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator: 

– Det ser ju ut på den långa listan som presenteras av alla partier som att Centern men även Liberalerna har fått stora sakpolitiska vinster i detta. Samtidigt måste man ju säga för borgerligheten som helhet är en ganska stor politiskt förändring, ganska historisk förändring att alliansen nu spricker, säger Tomas Ramberg. 

Vad kan man då tro att det här får för betydelse på längre sikt?

– Ja en betydelse tror jag blir att dom partier som Annie Lööf och Liberalerna säger att man ska försöka hålla utanför politiskt inflytande, alltså SD och V, har förutsättningar att få fler väljare. Därför att en politik som lägger sig i ett slags marknadsliberal, den tenderar då att gynna partier på bägge sidor.